| Schepen Antoine Bertrand (Ecolo) op het plein.

Na vier jaar afwezigheid krijgt de markt van Sint-Pieters-Woluwe opnieuw een geldautomaat

Jasmijn Post
© BRUZZ
06/09/2023

Na vier jaar afwezigheid komt binnenkort op het Sinte-Aleidisvoorplein in Sint-Pieters-Woluwe een nieuwe bankautomaat. Schepen van Lokale Economie Antoine Bertrand (Ecolo) reageert opgelucht.

In 2019 verdween de laatste bankautomaat op het Sinte-Aleidisvoorplein, tot groot ongenoegen van omwonenden, marktkooplui en winkeliers. "Ook in de nabijgelegen buurten zijn de geldpunten schaars," weet schepen Antoine Bertrand. "Handelaars en marktkooplui voelen dat in hun omzet."

In de Franstalige pers verschenen destijds getuigenissen van bewoners die slecht ter been waren en die soms drie kilometer verder moesten om geld af te halen. Een petitie om het probleem aan te kaarten, verzamelde in twee weken tijd maar liefs 1.500 handtekeningen.

"De initiatiefneemster is de petitie zelf nog bij Fortis gaan bezorgen," zegt Bertrand. "Maar volgens de bank was het te duur om open te blijven."

Het bankenlandschap veranderde ondertussen grondig in vier jaar tijd, onder meer door de komst van Batopin, een samenwerking met de banken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Die hadden als doel om samen een merkneutraal én gespreid netwerk van Bancontact CASH-punten uit te bouwen, ook in Brussel.

Bertrand wilde een handje helpen met die spreiding en pleitte bij de bankenkoepel voor een bankautomaat op het Sinte-Aleidisvoorplein. Naast dat eerste verkennende gesprek, zocht hij ook een geschikte ruimte voor het toestel. Op het Sinte-Aleidisvoorplein signaleerde Bertrand een geschikte plek, waarna hij de huisbaas in contact bracht met de bank.

"Het contract is getekend," zegt de schepen nu. Eerst zal de bank nog werken laten uitvoeren, daarna zal er - vier jaar nadat het laatste automaat verdween - opnieuw een geldautomaat verschijnen op het Sinte-Aleidisvoorplein.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni