Te weinig geldautomaten in Brussel: Federaal akkoord belooft betere spreiding

Jasmijn Post
© BRUZZ
31/03/2023

De banken moeten geldautomaten in de stad beter spreiden, dat vraagt federaal minister Pierre-Yves Dermagne (PS) aan de bankensector. Een akkoord is in de maak. In Brussel vragen vooral de ouderen voor meer punten om cash te kunnen afhalen.

"In de Marollen is het echt een woestijn," zegt Michel Deschuytere, voorzitter van de handelaarsvereniging van de Marollen. "In een periode van tien jaar zijn er zes geldautomaten verdwenen. Alleen die op het Vossenplein en die in metrostation Hallepoort blijven nog over."

Het is waar: bij De Kappellekerk staan geen geldautomaten meer, ook KBC heeft geen geldautomaat meer op de Zavel. Een bankmedewerker verwijst naar de geldautomaat op de Marnixlaan, "slechts twee haltes verderop met de bus." Ooit was er ook een geldautomaat onderaan de lift die het Poelaertplein met de Marollen verbindt, herinnert Deschuytere. Maar dat is lang geleden.

Op de twee geldautomaten die overblijven, kan men niet altijd rekenen. Bij de ATM van BNP Paribas Fortis op het Vossenplein staan vaak lange rijen. Net als het geldautomaat van Batopin in metrostation Hallepoort kampt het regelmatig met defecten. Een drama voor de ouderen in de buurt, maar ook voor de klanten en de ondernemers.

Optimaliseringsactie

Onder de naam Batopin plaatsen de vier grote banken sinds enkele jaren ‘merkloze’ geldautomaten. Batopin, dat dat staat voor Belgian ATM Optimization Initiative, een samenwerking van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Maar het aantal nieuwe geldautomaten weegt niet op tegen het aantal dat verdween sinds de start van de optimaliseringsactie.

In heel Stad Brussel is trouwens het aantal geldautomaten achteruit gegaan sinds de komst van Batopin in 2021. Er waren nog 135 geldautomaten in 2021, maar slechts 108 na hun fusie, zo blijkt uit cijfers die BRUZZ opvroeg.

De concurrenten van Batopin, een aantal kleinere banken, ondertekenden overigens ook een samenwerkingsakkoord. Het gaat om een Argenta, AXA Bank, bpost, Crelan en vdk bank. Het is niet duidelijk of er sinds de samenwerking bankautomaten bij zijn gekomen. Deschuytere weet wel: "Als het doorgaat op deze snelheid, dan gaat het niet langer."

De meubelmaker heeft zelf minder last van het cashprobleem, hij betaalt geen extra kosten op kleine bedragen, zoals een kop koffie. Maar hij verwijst naar de moeilijke economische tijden die veel ondernemers doormaken als gevolg van de corona- en energiecrisis. Hij stelt bovendien vast dat de wijk een plek nodig heeft om cash geld te storten.

Akkoord

De federale regering heeft vrijdagnamiddag een akkoord gevonden met de Belgische federatie van de financiële sector, Febelfin en Batopin. Het akkoord vertrekt vanuit het idee dat er in stedelijke gebieden binnen twee kilometer een bankautomaat zou moeten zijn. Op 207 extra locaties in België worden geldautomaten geplaatst tegen 2025.

In 2027 zullen er in België zo’n 4.000 geldautomaten zijn, gelijkmatiger gespreid dan vandaag. Daarnaast komen er 80 automaten bij op strategische locaties. Vooral die laatste maatregel moet de toegang tot cash verbeteren voor de inwoners van steden, zo stelt federaal minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS), terwijl hij verwijst naar de lange wachtrijen in Brussel.

56fe06f0-bankautomatenmolenbeek.jpg

| Een lange wachtrij voor de bank in de Molenbeekse Gentsesteenweg (archiefbeeld).

In een eerder stadium liet staatssecretaris van Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) weten dat de uitrol van het ATM-netwerk dat Batopin voor ogen had niet voldeed aan de behoeften van de handelaars in Brussel. De vraag is of het federale akkoord voldoende tegemoet komt aan de Brusselse vraag. Met bankautomaten op strategische punten lijkt het akkoord in ieder geval tegemoet te komen aan Trachtes verzoek om rekening te houden met drukke winkelstraten, zoals de Hoog- en de Blaasstraat of de Gentsesteenweg, waar ook vaak lange rijen staan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni