| Vincent Bayer van Batopin (links) en schepen Fabien Maingain (rechts) bij de nieuwe geldautomaten.

Neder-Over-Heembeek heeft na drie cashloze jaren weer een geldautomaat

JP
© BRUZZ
20/10/2023

Neder-Over-Heembeek heeft na drie jaar opnieuw een geldautomaat, in de Frans Vekemansstraat. Begin 2020 verdween de laatste, tot groot ongenoegen van de bewoners.

Drie jaar geleden kwam Neder-Over-Heembeek zonder geldautomaat te zitten. "Dit heeft de digitale kloof vergroot," merkte inwoner Patrick Bongo Tuasukama op tijdens een interpellatie in de gemeenteraad in november 2021. "Ouderen hebben niet altijd de mogelijkheid om banktransacties via een smartphone uit te voeren."

Daardoor bevond de dichtstbijzijnde automaat zich tot voor kort in de Wandstraat in Laken, op een half uur stappen van de winkelstraat in Heembeek. Lastig voor mensen in een rolstoel of met een beperkte mobiliteit, klonk het toen.

Stad Brussel erkende het probleem en kondigde aan dat er zeventig nieuwe geldautomaten in de stad zouden worden geïnstalleerd. Deze nieuwe geldautomaat in de Frans Vekemanstraat is de veertiende die er het afgelopen jaar bij is gekomen, zegt Fabian Mangain (Défi), de schepen van Economische Zaken.

"Toen ik schepen werd, werd ik geconfronteerd met de sluiting van bankfilialen in de Frans Vekemansstraat, waardoor inwoners systematisch hun geldautomaten zagen verdwijnen," blikt Maingain terug. "We hebben toen onmiddellijk contact opgenomen met Batopin," zegt de schepen. Zijn doel? Geldautomaten in alle winkelwijken van de stad terugbrengen, zodat elke inwoner in een straal van tien minuten een automaat vindt.

Akkoord met de bankensector

Ter herinnering: Belfius, KBC, BNP Paribas Fortis en ING hebben in heel België meer dan vijfhonderd locaties met geldautomaten opgeheven. Diezelfde banken zijn verenigd in 'Batopin' - voluit het Belgian ATM Optimization Initiative. De uitrol van de merkloze geldautomaten die ze samen op de markt brengen ging niet zo vlot als sommigen hadden gewenst.

Het debat dat daarop volgde, werd het afgelopen jaar op het hoogste politieke niveau gevoerd. Federaal minister van Economie, Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft in maart een akkoord gesloten met de bankensector. In 2027 moeten de banken in heel België zo’n vierduizend geldautomaten voorziet, met nog eens tachtig automaten op strategische locaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Samenleving , Batopin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni