Nationale betoging: hoe verplaatst u zich woensdag in Brussel?

© PhotoNews
| Met de nationale betoging verzetten de vakbonden zich tegen de federale pensioenhervorming. (archiefbeeld)

Wie zich woensdag in Brussel moet verplaatsen - of het nu om te betogen of werken is -, laat de wagen best thuis. Ook met de tram en bus kun je hinder in en rond de hoofdstad verwachten. De NMBS voorziet extra treinen.

Woensdag staken de socialistische, christelijke en liberale vakbonden tegen de pensioenhervorming van de regering-Michel. Wie in Brussel moet zijn, of het nu om te werken of betogen is, neemt best zijn voorzorgen.

De betoging zal omstreeks 11 uur aan het Noordstation vertrekken. Van daaruit lopen de betogers door tot het Zuidstation. Langs het hele parcours (zie kaart onder) geldt een parkeerverbod.

De politie verwacht heel wat verkeershinder als gevolg van de betoging, en raadt reizigers aan het centrum met de wagen te mijden. Wie toch in de hoofdstad moet zijn, neemt best het openbaar vervoer.

Hinder zeker, maar onvoorspelbaar

Maar in welke hoedanigheid dat openbaar vervoer zal rijden, is niet gekend. Zowel de MIVB als De Lijn verwacht hinder in en rond Brussel. Maar hoe zwaar die precies zal zijn, en waar die zich zal laten voelen, valt evenwel niet te voorspellen. De openbaar vervoermaatschappijen hebben immers geen zicht op het aantal medewerkers die mee zullen staken en betogen.

Wie een gedetailleerd beeld wil van welke lijnen woensdag al dan niet bediend worden, houdt best de websites van De Lijn en de MIVB vanaf woensdagochtend in het oog.

De Lijn experimenteert wel voor het eerst met een systeem van prioritaire lijnen, wat de MIVB al langer toepast. Vooral lijnen die Brussel verbinden met omliggende steden krijgen voorrang. Maar omdat buschauffeurs niet ingezet worden op lijnen die ze niet kennen, blijft het nagenoeg onmogelijk te voorspellen welke lijnen precies de dupe zullen zijn van de betoging.

Wie zeker in Brussel wil raken, rekent best op de NMBS. Die legt extra treinen in richting Brussel, om ook betogers veilig en snel in de hoofdstad te krijgen.

Het parcours van de betogers: van het Noord- naar het Zuidstation. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?