Staatssecretaris Nawal Ben Hamou voor Huisvestiging (PS)

Nawal Ben Hamou: 'Achterstand in verwerking huurtoelagen is weggewerkt'

AD
© Belga
19/09/2022

De Brusselse huurtoelagen zorgden afgelopen maanden voor heel wat commotie. Na een interne audit kwamen er verschillende problemen aan het licht. Zo zou staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) ondanks waarschuwingen hebben doorgeduwd op een onhaalbare timing en werd het nodige budget zwaar onderschat.

In de eerste plenaire vergadering na de zomer liet de staatssecretaris vandaag weten dat de achterstand in de verwerking van de huurtoelagen volledig is weggewerkt. Op vraag van verschillende parlementariërs, gaf ze ook een stand van zaken wat betreft de uitbetalingen van de huurtoelagen.

De afgelopen weken werd Ben Hamou al regelmatig op de rooster gelegd over de huurtoelagen, die ervoor moeten zorgen dat de huurkosten draaglijk blijven voor zo'n 12.500 Brusselse gezinnen.

Brussel Huisvesting

Sinds 28 maart dit jaar verwerkte Brussel Huisvesting 12.281 dossiers. Daarvan zijn er intussen 5.819 afgehandeld, goed voor een bedrag van 11,8 miljoen euro. 4.782 van die dossiers werden intussen ook effectief uitbetaald. In de loop van de komende dagen zouden nog een 1.036 gezinnen hun toelage gestort krijgen.

Resterende dossiers

Van de resterende dossiers zijn er 3.509 die niet aan de voorwaarden voldeden. Bij de helft van de dossiers lag het inkomen te hoog. Daarnaast waren er gezinnen die reeds een andere toelage krijgen, gezinnen die in een sociale woning gehuisvest zijn of gezinnen die niet op de wachtlijst staan. 1.297 dossiers zijn momenteel nog in behandeling.

In totaal zijn er tot op heden volgens de staatssecretaris 13.289 aanvragen ingediend.

Betere communicatie

Vanaf september krijgen de verschillende OCMW’s en Verenigingen die ijveren voor de Integratie via Huisvesting (VIH) een brief om hen te herinneren aan het bestaan van de huurtoelage. Daarnaast wordt gewerkt aan een brief voor de kandidaat-huurders die mogelijk aan de voorwaarden voor de huurtoelage voldoen.

Vanaf het einde van dit jaar zouden gezinnen hun aanvraag online kunnen indienen en opvolgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni