1794 Creche Mandala 3

| Door het faillissement moeten plots 400 gezinnen op zoek naar een nieuwe crèche.

NeoKids-crèches in Brussel failliet: geen opvang meer voor 400 kinderen

Nena Langloh
© BRUZZ
09/11/2022

Door het plotse faillissement van NeoKids Belgium, woensdag aangevraagd, moeten bijna vierhonderd gezinnen in Brussel op zoek naar een nieuwe crèche. "Ik moet noodgedwongen beroep doen op de grootouders," getuigt een vader.

“Vanwege de precaire financiële situatie heeft NeoKids besloten om zich failliet te laten verklaren,” zegt Gabriel Persoons, de advocaat van het bedrijf. Uit de jaarrekening van 2022 blijkt dat NeoKids, met acht vestigingen in Brussel, een gecumuleerd verlies van 6,5 miljoen euro lijdt.

De laatste weken overliep de kinderdagverblijfketen nog haar opties, maar woensdagochtend viel de beslissing om toch het faillissement aan te vragen. Het dossier wordt volgende dinsdag ingeleid voor de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel.

Door het faillissement zullen 400 kinderen zonder opvang vallen, waarvan het merendeel in Brussel. Woensdag bleef een groot aantal van de crèches in het gewest al gesloten door de algemene staking en moesten ouders op zoek naar een oplossing. “Vandaag kon mijn vrouw nog op onze dochter passen, maar morgen moet ik beroep doen op de grootouders,” zegt Vincent Defrenne, een van de getroffen ouders.

Geen alternatief

Niet voor iedereen is het even evident om (zo snel) een oplossing te vinden. In een Facebookgroep verzamelen ouders van een NeoKids-crèche in Sint-Lambrechts-Woluwe zich om elkaar te ondersteunen bij die zoektocht. De families zijn een e-mailactie gestart waarin ze de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe, de Waalse minister van Welzijn en Brussels minister van Werk om hulp vragen.

Uit e-mailverkeer tussen een ouder en bevoegd schepen in Sint-Lambrechts-Woluwe Isabelle Molenberg (LB-DéFI) blijkt dat er geen plaats meer is in de gemeentelijke crèches. Hetzelfde klinkt bij de andere getroffen gemeenten: de plaatsen in gemeentelijke crèches blijken volzet.

In Etterbeek denkt burgemeester Vincent De Wolf (MR) nog links en rechts een vijftal plaatsen te kunnen vinden, maar die zullen niet volstaan om de vraag te vervullen. Volgens hem vindt een groot deel van de ouders, die in de Europese Commissie werken, wel opvang via privécrèches.

Maand zonder loon

Aan RTL Info getuigden personeelsleden van NeoKids dinsdag anoniem dat ze vorige maand geen loon hebben ontvangen. Dat bevestigt ook Defrenne. “Donderdag is een van de onthaalmoeders met verlof, maar er werd geen vervanging gevonden omdat ze niet betaald worden.” BRUZZ kon woensdag geen reactie krijgen van het personeel, dat eerst het overleg met de vakbonden afwacht.

Volgens minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) kan het Brussels personeel zich na het faillissement bij arbeidsbemiddelingsorganisatie Actiris aanmelden om hen te begeleiden naar een nieuwe job. “Er is een groot tekort aan personeel in de sector, dus ik schat de kans hoog in dat ze snel weer aan het werk geraken,” zegt hij.

In de gemeentelijke crèches is het personeel van NeoKids in ieder geval welkom, zegt Ukkels schepen voor Kinderopvang Daniel Hublet (Les Engagés). In Ukkel zijn drie crèches van NeoKids gevestigd.

Financiële injectie van 2 miljoen euro

Om de 400 plaatsen en de werkgelegenheid van het personeel veilig te stellen, is een overnemer nodig. “Dan kunnen de bedrijfsactiviteiten worden voortgezet,” zegt Persoons. “De directie hoopt, in het belang van de ouders en het personeel, van harte op die uitkomst.” Volgens L’Echo zou daarvoor een financiële injectie van 2 miljoen euro nodig zijn.

Uit de jaarrekening van 2022, waar ook een verslag van het management is bijgevoegd, blijkt dat de Brusselse crèches niet voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften en de voorschriften van het ONE, de Franstalige tegenhanger van Kind en Gezin. Dat is nodig om kans te maken op ondersteuning van de overheid. Gevraagd naar meer details hield de advocaat van het bedrijf het bij: "geen commentaar".

De kinderopvangketen draait al van bij de opstart verlies. In 2021 werd het bedrijf verkocht door de Franse NeoKids-groep, dat de Montessori-onderwijskunde volgt, een pedagogische aanpak die inzet op het bevorderen van de zelfstandigheid van de peuter. De groep probeerde de financiële situatie tevergeefs te redden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni