1 december 2020: kooplustigen met mondmasker in de Nieuwstraat bij de heropening van de winkels binnen het kader van de nieuwe coronamaatregelen
© PhotoNews | Kooplustigen met mondmasker in de Nieuwstraat, bij de heropening van de winkels op dinsdag 1 december.

Nieuwe website toont drukte in de Nieuwstraat

EC
© BRUZZ
04/12/2020

De Stad Brussel wil mensen aansporen om niet allemaal op hetzelfde moment hun eindejaarsinkopen te doen. Daarom is er sinds deze vrijdag een nieuwe website om de drukte in de Nieuwstraat weer te geven. Via kleurencodes is te zien hoe druk het in de winkelstraat is.

Het systeem werkt volgens het systeem van de druktebarometer die de kustgemeenten tijdens de zomermaanden al invoerden: via drie kleurencodes, groen, oranje of rood, kunnen mensen op voorhand kunnen inschatten hoe druk is op de plek waar ze naartoe willen.

Een rode code wil zeggen dat het druk is. "De toegang tot de Nieuwstraat via de Muntplein is dan waarschijnlijk gesloten. Bezoekers kunnen er via de loodrechte straten bij komen, maar worden uitgenodigd om een ander tijdstip te kiezen om hun inkopen te doen", zegt woordvoerster Aurore Borrens van Brussels schepen voor Economische Zaken Fabian Maingain (Défi). Een oranje code vraagt de bezoekers zeer voorzichtig te zijn en indien mogelijk hun aankopen uit te stellen. Een groene code wil zeggen dat het veilig is om te winkelen.

De site is vanaf deze vrijdag te bezoeken via www.nieuwstraatbrussel.be.

Schermen

"Naast de nieuwe website zijn op verschillende locaties schermen geïnstalleerd die toegang geven tot de straat. Ze zenden dezelfde kleurcodes in werkelijke tijd uit zodat bezoekers hun tour beter kunnen organiseren", zegt Borrens nog.

De stad Brussel herinnert de shoppers eraan dat maandag, dinsdag, woensdagochtend, donderdag en vrijdagochtend doorgaans de minst drukke dagen zijn om inkopen te doen. Ze hopen dat de koopzondagen in december het verkeer in de Nieuwstraat nog verder zal spreiden. "Bovendien zijn de winkels goed bevoorraad zodat er geen angst moet zijn voor een tekort aan producten tijdens deze eindejaarsperiode", besluit Borrens.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Nieuwstraat, winkelen, coronadrukte, Fabian Maingain

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie