Nog nooit zo veel bedrijven overkop in Brussel

© Photonews
| Een lege winkelruimte na faillissement (archief).

In 2018 zijn 3.100 bedrijven failliet gegaan in het Brussels Gewest, terwijl dat er in Vlaanderen en Wallonië net een pak minder zijn. Dat blijkt uit een studie van handelsinformatiekantoor Graydon.

Het is al het tweede jaar op rij dat de Brusselse faillissementen records breken. Afgelopen jaar steeg het aantal faillissementen met 14,8 procent, 400 meer dan vorig jaar. Dat brengt het aantal bedrijven dat de boeken neerlegde op 3.102, het hoogste aantal ooit in Brussel. In 2017 was er ook al een forse stijging, met 34 procent meer faillissementen dan het jaar daarvoor.

In Vlaanderen en Wallonië daalt het aantal bedrijven dat overkop gaat, telkens met zo’n 6 procent. Dat maakt dat het aantal faillissementen in het hele land in 2018 (10.714) lichtjes daalt ten opzichte van 2017. Bijna een derde van alle faillissementen wordt in Brussel uitgesproken.

Het jobverlies door dergelijke sluitingen is evenwel minder zwaar dan vroeger. In heel België kwamen 18.848 jobs op de tocht te staan, het kleinste aantal verloren jobs sinds de jaren voor de financiële crisis in 2008.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?