Ook Brusselse cafés die kleine gerechten serveren moeten sluiten

© ZM/BRUZZ
| De uitbater van café Belga aan het Flageyplein.

Alleen restaurants in het Brussels gewest die als hoofdactiviteit eten serveren, mogen de komende maand openblijven. Cafés en bars die alleen kleine gerechten opdienen, maar hoofdzakelijk drank serveren, moeten de deuren sluiten. Dat verduidelijkt men donderdag op het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS), na de publicatie van het besluit over de maatregel in het Staatsblad. De NACE-codes werden niet in het besluit opgenomen om verwarring te voorkomen.

Toen op zaterdag 26 september de beslissing werd genomen dat de Brusselse cafés om 23.00 uur moesten sluiten en restaurants wel open mochten blijven tot 1 uur 's nachts, ontstond er een eerste keer onduidelijkheid. Met name rond de NACE-code, die wordt verkregen bij de oprichting van een onderneming. De NACE-code 56.301 wordt toegewezen aan "cafés en bars", terwijl de NACE-code 56.101 geldt voor "eetgelegenheden met volledige bediening", de restaurants dus, en de NACE-code 56.102 wordt toegeschreven aan "eetgelegenheden met beperkte bediening". Onder die laatste vielen dus ook de cafés die bijvoorbeeld een croque monsieur of een bordje tapas op de kaart hebben. Zij bleven toen wel tot 1 uur open.

In het donderdag gepubliceerde besluit met de beslissing van de provinciale crisiscel zijn de NACE-codes niet opgenomen. Bewust, klinkt het bij het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS), om verwarring te vermijden en omdat sommige cafés over twee codes beschikken. In het besluit staat nu dat een restaurant gelijkstaat aan "een plaats toegankelijk voor het publiek in hoofdfunctie bedoeld om maaltijden te bereiden en/of ter beschikking te stellen van het publiek die ter plaatse worden genuttigd of meegenomen worden".

De drankgelegenheden die kleine hapjes zoals een croque monsieur, een bordje tapas of andere zelfbereide versnaperingen serveren vallen hier niet onder, want hun hoofdactiviteit is niet het serveren van eten, maar wel van drank. In het besluit worden de cafés en bars die moeten sluiten omschreven als "plaats toegankelijk voor het publiek bedoeld voor de consumptie van al dan niet alcoholische dranken ter plaatse, ook al is deze activiteit slechts bijkomstig". Zo worden ook theehuizen en cafetaria's van sportclubs opgenomen in de drankgelegenheden die een maand moeten sluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?