Compagnie ABC, bekend van onder meer Café Flora en Bar du Marché, blaast dit jaar tien kaarsjes uit en viert die verjaardag met de opening van een achtste café in Ukkel. Maar daar stopt het niet voor de drie oprichters en jeugdvrienden Axel Van Tuijn, Bruno Bogaert en Chuck Bindels, die er hun missie van maakten om de Brusselse horeca naar een hoger niveau te tillen.

©
Estelle Parewyck
| Axel Van Tuijn, Bruno Bogaert en Chuck Bindels.
Compagnie ABC viert tiende verjaardag met opening van achtste zaak in Brussel
Het verhaal van Compagnie ABC begon in 2015 met de overname van Bar du Marché in Elsene. Van Tuijn, Bogaert en Bindels waren jeugdvrienden en zagen het als een uitdaging. “We dachten er toen allemaal niet te veel over na, maar achteraf gezien mogen we van geluk spreken dat alles goed ging”, vertelt Van Tuijn aan BRUZZ.
Inmiddels telt het bedrijf vijf cafés in Elsene (Bar du Marché, Café Luxembourg, Café Tulipant, Chez Franz, Dinghi), een in Sint-Gillis (Café Flora) en een in Vorst (Bar du Matin). Tegen juni komt daar nog een achtste bij in de Gabriellestraat in Ukkel. Samen zijn ze goed voor een personeelsbestand van zo’n 120 medewerkers.
Gevraagd naar het geheim achter dit succes, moet Van Tuijn zich wat in de haren krabben. “Dat kan ik niet goed zeggen, maar we vinden het alle drie wel belangrijk dat onze cafés geen keten worden waar alles gestandaardiseerd is.” Daar zijn er volgens hem al meer dan genoeg van in Brussel.
“Iedere bar moet zijn eigen identiteit behouden”, klinkt het. “Er is veel hetzelfde zoals de werkwijze en de grote leveranciers, maar toch verschillen de naam, de logo’s, het interieur en de menukaarten telkens een beetje. Het zou makkelijker en een stuk goedkoper zijn om gewoon acht keer hetzelfde menu te gebruiken met een centrale keuken, maar dat willen we niet. Het lokale aspect is belangrijk.”
De cafés van Compagnie ABC organiseren daarom stuk voor stuk ook heel wat evenementen en feestjes. De toegang is daarbij altijd gratis en de focus ligt op lokale artiesten. “Op die manier kunnen we hen een podium geven en misschien lokken ze wel klanten die zich achteraf thuis voelen in onze bar.”
Ambitie
Ondanks het succes benadrukt Van Tuijn dat ook Compagnie ABC wel degelijk de crisis voelt die de horeca doormaakt. “Ook bij ons gingen de personeelskosten, huurprijzen en aankooptarieven omhoog. Wij hebben wel het geluk dat we nu een zekere schaalgrootte hebben waardoor we kunnen onderhandelen met de leveranciers." Een ander voordeel van meerdere cafés, is de personeelspuzzel: bij tekorten kan tussen de verschillende cafés binnen de groep nu makkelijk geschoven worden.
Tien jaar na hun eerste opening is de ambitie van Van Tuijn, Bogaert en Bindels duidelijk nog niet gaan liggen. “We zitten nu in Elsene, Sint-Gillis en Vorst, maar er zijn 19 gemeentes in Brussel. Ons langetermijndoel is om tegen 2030 in totaal twintig cafés te openen”, klinkt het.
Volgens Van Tuijn kan het gewest die locaties goed gebruiken. “Brussel is mooi, maar heeft op dit moment niet echt het statuut van een hoofdstad op het vlak van horeca en nachtleven. Voor 'foodies' is Antwerpen nog altijd aantrekkelijker. Kijk: jonge reizigers worden vandaag voor een belangrijk deel aangetrokken door het nachtleven dat een stad te bieden heeft. Op dat vlak willen wij graag ons steentje bijdragen.”
Lees meer over: Brussel , Resto & Bar , Compagnie ABC , cafés , horeca , Café Flora , Bar du Marché , café Tulipant , Chez Franz