De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette

| De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette.

Ook de Brusselse ziekenhuizen sloten 2022 af met verlies

© Belga
07/10/2023

Niet alleen de Vlaamse, maar ook de Brusselse ziekenhuizen hebben 2022 afgesloten met verlies, zo bericht De Tijd zaterdag. Ze ruilden een winst van 7,6 miljoen euro in 2021 voor een verlies van 14 miljoen euro in 2022.

Onlangs bleek al dat 2022 een rotjaar was voor de algemene ziekenhuizen in het Vlaamse Gewest. Ze maakten samen 30 miljoen euro verlies, tegen 150 miljoen euro winst in 2021. Vooral de grote instellingen maakten een stevige duik.

Maar ook in Brussel doken die cijfers afgelopen jaar in het rood. Zes op de tien algemene ziekenhuizen in het gewest hebben het jaar met verlies afgesloten, twee keer zoveel als een jaar eerder.

De cijfers blijken uit een analyse van GIBBIS, de Brusselse tegenhanger van de Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro. "Het is hoog tijd dat we waken over de financiële gezondheid van de ziekenhuizen", zegt Dieter Goemaere, de hoofdeconoom van GIBBIS.

Dure energie en onbetaalde facturen

Net als in Vlaanderen zijn de dure energie en de stijgende loon­kosten de belangrijkste oorzaak van de slechte cijfers. Die uitgaven stegen door de inflatie sneller dan de overheidsdotaties konden volgen. Daarbovenop komen enkele typisch Brusselse problemen.

Het Gewest kent meer armoede dan Vlaanderen, wat in de ziekenhuizen leidt tot meer onbetaalde facturen. Jaarlijks staan daardoor 125 tot 140 miljoen euro aan facturen open die voor het grootste deel nooit betaald worden. Brusselse ziekenhuizen behandelen 15 procent van de patiënten in het land, maar torsen 27 procent van de onbetaalde facturen.

De slechte cijfers voor 2022 komen er na de miljardensteun in de coronajaren. Daardoor behaalden ze in 2020 en 2021 uiteindelijk vrij goede financiële resultaten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni