Meer panden voor sociale verhuurkantoren

Ordonnantie van PDVA wil bindende maximumhuur voor woning

LG
© BRUZZ
12/01/2021

PDVA-PTB dient een ordonnantie in voor een Brussels 'huurrooster'. Aan de hand van dat rooster kunnen bewoners een maximum huurprijs voor een pand afdwingen. Op dit moment zijn er indicatieprijzen, maar geen dwingende afspraken.

Op de website www.huurprijzen.brussels kan je nu al de referentieprijs voor je huurwoning berekenen. Deze prijzen zijn op dit moment nog een indicatie, en geen werkelijk plafond. Het bindende huurrooster in de ordonnantie zou rekening houden met het type van onroerend goed, het aantal kamers en de woonoppervlakte, het bouwjaar, de buurt en essentiële voorzieningen zoals verwarming, isolatie en dubbel glas, om een maximale huurprijs voor het pand te berekenen.

Volgens een studie van de vzw Brusselse Bond voor het Recht op Wonen, is momenteel "bijna 70% (69,9%) van de huren hoger dan de maximale referentiehuur voorzien in het indicatieve rooster."

De website van de Brusselse overheid, stelt dat de huurprijzen op dit moment niet zijn geplafonneerd omdat het een te groot risico op teruglopende investeringen voor verhuurders en de bouwsector met zich zou meebrengen. De ordonnantie van PVDA gaat hiertegenin.

Een reden om te vertrekken

In Brussel zijn op dit moment woningen in slechte staat relatief duurder dan luxewoningen of gerenoveerde woningen. Zo’n 70 procent van alle huurders heeft theoretisch gezien recht op een sociale woning, maar die woningen vormen maar 8 procent van het woningpark. Dat schreven we vorig jaar nog in Bruzz, op basis van universitair onderzoek.

In Berlijn kregen de huurprijzen in 2019 een plafond toegewezen voor de komende vijf jaar. Vijftig procent van de gezinnen die Brussel verlaat, geeft de woningprijs als reden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Politiek , huurrooster , huurprijzen , huurindex , PTB*PVDA , PTB-PVDA , PVDA

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni