Nationale coalitie vraagt bevriezing of verlaging van huurprijzen

HD
© BRUZZ - Belga
28/03/2020

Een nationale coalitie van Belgische verenigingen die actief zijn in de gezondheidszorg, rond armoede en het recht op huisvesting, roepen samen met de European Action Coalition for the Right to Housing burgers op om hun onvrede rond de huurprijzen te uiten.

De Europese coalitie voor het recht op huizing organiseerde nog voor de coronacrisis een ‘Housing Action Day’. “Die kan natuurlijk niet plaatsvinden zoals oorspronkelijk gepland. Wij willen echter wel aandacht vragen voor de dramatische sociale gevolgen van deze crisis,” aldus hun persbericht. Daarom roepen ze burgers nu op om online en door posters of banners aan de ramen te hangen hun onvrede met het huidige huurbeleid te uiten.

“Onze regering heeft niet geaarzeld om bedrijven in moeilijkheden financieel te steunen. Heel wat gezinnen kunnen ondertussen niet meer gaan werken en vragen zich af of zij hun huur of hypotheek nog zullen kunnen betalen. Hoog tijd dus om huurprijzen te bevriezen en deze van te dure woningen te verlagen,” aldus de organisatoren. Onder de ondertekenaars een aantal bekende Brusselse organisaties, zoals onder andere Doucheflux en BRAL.

Loopt Brussel achter?

Daarmee sluiten ze zich aan bij de Brusselse huurderbond, die bij BRUZZ ook al opriep tot een betalingsuitstel voor huurders die door de crisis tijdelijk werkloos zijn, alsook het niet doorvoeren van de indexering van de huurprijzen.

In Vlaanderen hebben ze intussen besloten dat sociale huurders, die kunnen bewijzen dat hun inkomsten zijn gedaald door de coronapandemie, meteen een tijdelijke correctie kunnen verkrijgen van de huurprijs. De minister, Matthias Diependaele (N-VA), riep huurders en verhuurders ook op om met elkaar in overleg te gaan: “heb begrip voor elkaar. Iedere situatie, zowel van de huurder als de verhuurder, is anders.”

"We zijn momenteel aan het werken met de verenigingen van huurders en de eigenaars. Maar het is te vroeg om daar nu iets over te zeggen," aldus Annaïk de Voghel, woordvoerster van staatssecretaris voor huisvesting Nawal Ben Hamou (PS). "Er is een politiebevel die eventuele uithuiszetting kan tegenhouden. We zullen zien wat we nog meer kunnen doen, in overleg met de regering en de verschillende bonden."

'Tijdelijk 50 procent naar beneden'

"Onze voornaamste bezorgdheid is niet voor mensen in sociale woningen, die al een lagere prijs betalen dan de reguliere markt," zegt woordvoerder van de nationale coalitie Werner Van Mieghem. "Het is vooral de huurder op de privé-markt die zullen afzien deze periode. De Brusselse overheid heeft een signaal gegeven voor de eigenaars, die hun roerende voorheffing later mogen betalen. De federale overheid heeft een akkoord met de banken over eventuele uitstel van de betaling van leningen, doe ook iets voor de 60 procent van de Brusselaars die huren."

Van Mieghem stelt voor om de betaling van de huur voor mensen voor de komende maanden tijdelijk met 50 procent te verlagen, "dat is maar een voorstel, andere oplossingen zijn ook mogelijk. Verhuurders kunnen dat geld recupereren uit de waarborg bijvoorbeeld".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, coronacrisis, coronamaatregelen, huurprijzen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni