Een verhuisfirma aan het werk

| Een verhuisfirma aan het werk. Volgens de huurdersbond is het zo goed al onmogelijk om te verhuizen zonder de regels rond sociale afstand te respecteren.

Longread

Verhuizen in Brussel? Niet eenvoudig in coronatijden

Godfried Roelant
© BRUZZ
28/03/2020

De huurdersbond wil een verbod op verhuizen zolang er geen heldere regels zijn die toelaten om dat veilig te doen. “Daarnaast willen we dat het Gewest werk maakt van een betalingsuitstel voor huurders die door de crisis tijdelijk werkloos zijn. Dat is het absolute minimum, samen met het niet doorvoeren van een indexering van de huurprijzen”, zegt José Garcia, woordvoerder van de Brusselse huurdersbond.

De lente is traditioneel een periode waarin mensen aan het verhuizen slaan. Al komen verhuisplannen in het gedrang door de strenge, maar broodnodige coronamaatregelen die vandaag van kracht zijn. Dat is onder meer het geval bij Jan en Eddy. Zij willen begin april hun intrek nemen in een appartement in de Huart Hamoirlaan in Schaarbeek. Maar de weg daar naartoe loopt niet over rozen.

"De verplichte plaatsbeschrijving vormde een eerste hindernis. De huisbaas zag het niet zitten om die samen op te stellen, uit angst om niet voldoende afstand te kunnen bewaren. Daar hadden we begrip voor en dus gingen we afzonderlijk langs in het appartement en verzonden we onze opmerkingen via mail. Dat heeft het proces wat vertraagd, maar uiteindelijk is alles goed verlopen.”

Voor de eigenlijke verhuis hopen ze nog aan een lift te geraken. “Hopelijk lukt dat en mag het ook. Om onze inboedel te vervoeren gaan we een bestelwagen van vrienden gebruiken. Een paar extra helpende handen de dag zelf zou mooi meegenomen zijn, al beseffen we maar al te goed dat dit door het coronavirus niet mogelijk is.”

Probleem met social distancing

Om te weten wat kan en niet, stelden de overheden op hun websites FAQ-lijsten (Frequently Asked Questions, red.) op. Maar die blinken volgens de huurdersbond niet uit in waterdichte antwoorden.

"De verhuissector wordt in tegenstelling tot verhuizen zelf wel als niet-essentieel gezien. Heel wat firma’s zijn dus niet meer aan de slag, wat een geplande verhuis voor een heleboel mensen een stuk moeilijker maakt"

José Garcia, huurdersbond

Zo omschrijft de Vlaamse overheid verhuizen als een essentiële verplaatsing, zolang er voldoende afstand wordt gehouden en er maximaal één ‘niet-gerelateerde persoon’ in het verhuisgezelschap aanwezig is. Wie meer hulp nodig heeft wordt aangeraden om beroep te doen op een professionele verhuisfirma. Het Nationaal Crisiscentrum onderschrijft deze voorwaarden en benadrukt nog eens het belang van voldoende afstand in de strijd tegen het virus.

De huurdersbond vindt het niet meer dan logisch dat mensen met deze richtlijnen achterblijven met een pak vragen. “De verhuissector wordt in tegenstelling tot verhuizen zelf wel als niet-essentieel gezien. Heel wat firma’s zijn dus niet meer aan de slag, wat een geplande verhuis voor een heleboel mensen toch een stuk moeilijker maakt. Je bent dan aangewezen op vrienden en familie, maar dat is in deze periode uitgesloten. En wanneer verhuisbedrijven wel werken, is het haast onmogelijk om niet in contact te komen met de verhuizers, aangezien ze toch bij jou thuis spullen moeten komen ophalen”, vertelt José Garcia van de huurdersbond.

‘Verleng huurcontracten die aflopen’

Garcia hoopt dat er vanuit de overheden snel werk wordt gemaakt van een duidelijke, navolgbare oplossing. Om dat proces te versnellen, roept de huurdersbond op haar website op om een mail te sturen naar de bevoegde ministers.

“Dat is helemaal geen grap of stunt. Het is nodig, want op deze manier staat verhuizen gelijk aan het schenden van de opgelegde regels. In afwachting van nieuwe maatregelen vragen wij vanuit het Gewest een verbod om te verhuizen en een betalingsuitstel van de huur voor iedereen die tijdelijk werkloos is. Samen met het niet doorvoeren van een indexering van de huurprijzen is dat het absolute minimum.”

‘Rekenen op solidariteit van verhuurders’

Voor mensen van wie het huurcontract afloopt, denken de verschillende afdelingen van de huurdersbonden aan een wettelijke verlenging van de huurcontracten voor drie maanden. “Er zou dan per mail een aangetekend schrijven verstuurd kunnen worden met de vraag om een verlenging van de opzeg met twee, of drie maanden wegens buitengewone omstandigheden’. Die werkwijze is ook geschikt voor mensen van wie de verhuisfirma gesloten is.”

"Stel dat een verzoek tot verlenging van het huurcontract geweigerd wordt, dan komt er een vrederechter aan te pas. Maar wanneer die tot een uitvoerbaar vonnis komt, zijn er weer een paar maanden verstreken"

José Garcia, huurdersbond

“Stel dat zo’n verzoek geweigerd wordt, dan moet de verhuurder te rade gaan bij een vrederechter. Maar wanneer die tot een uitvoerbaar vonnis komt, zijn er weer een paar maanden verstreken. Uitzettingen onder dwang vinden nu sowieso niet meer plaats. We rekenen in deze moeilijke coronatijden daarom op de solidariteit en het ‘gezond verstand’ van de verhuurders om het niet zover te laten komen”, zegt Garcia.

Garcia hoopt dat de bevoegde ministers snel kortsluiten en daarna met een weloverwogen plan naar buitenkomen. “We staan in contact met de kabinetten en hebben er vertrouwen in dat er ten laatste begin volgende week witte rook is.”

Wat met huizen kopen?

Ondertussen besliste het Nationaal Crisiscentrum om de huisbezoeken voor onbepaalde tijd aan banden te leggen. Huizen bezichtigen die te koop staan kan dus niet meer. En dat is een goede zaak, zegt het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV).

"Het is cruciaal dat er een totaalverbod is gekomen met het oog op de bestrijding van het virus, want bij een klassiek plaatsbezoek kom je onvermijdelijk in contact met andere personen. Het gaat bovendien om een niet-essentiële verplaatsing."

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor het notariaat. Zo moet het opstellen van verkoopsovereenkomsten worden uitgesteld naar een latere datum en gebeurt het ondertekenen van andere documenten niet langer op het kantoor zelf. Deze worden opgestuurd per mail of met de post.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Veiligheid, Samenleving, Huurdersbond, verhuizen, coronavirus, José Garcia

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni