Alle Brusselse bouwwerven liggen stil door coronavirus

© BRUZZ
| Ook de werkzaamheden aan de Leopold II-tunnel liggen voor onbepaalde tijd stil.

Brussel Mobiliteit laat weten dat al haar werven in het gewest opgeschort zijn door het coronavirus. Ook Beliris, federaal bouwheer in Brussel, laat aan onze redactie weten dat het alle bouwwerven stillegt. Onder meer de regels van social distancing konden niet meer gerespecteerd worden. "Bovendien zijn sommige buitenlandse onderaannemers teruggekeerd naar hun thuisland", aldus Inge Paemen van Brussel Mobiliteit.

Eén van de grootste werven van het gewest is de grondige renovatie van de Leopold II-tunnel, maar ook die werkzaamheden zullen dus voor onbepaalde tijd stilliggen.

"De zomersluiting behouden we voorlopig wel nog", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Maar de werf zelf gaat dus dicht." De tunnel blijft 's nachts, vanaf 22 uur, soms nog gesloten voor onderhoudscontroles.

"We staan in contact met de hulpdiensten. Als ze een dringende interventie moeten doen, kunnen zij te allen tijde de Leopold II-tunnel wel nog gebruiken."

Werknemers in busjes

In het geval van de grootste invalsweg van Brussel dreigde er een probleem van toeleveranciers. Zo zou er niet voldoende materiaal geweest zijn om de tunnel verder te renoveren. "Er is ook een probleem met onderaannemers", gaat Paemen verder. "Dat zijn vaak buitenlanders, ze zijn terug naar hun land uit schrik dat dat binnenkort niet meer zou kunnen."

Bovendien konden de aannemers niet langer de principes van social distancing garanderen. "Sommige onderaannemers kwamen nog steeds met werknemers in busjes naar de werven, en op die manier kan en mag het dus niet."

Ook Beliris-werven sluiten

Eerder werd ook de verlenging van Tram 9 al stilgelegd, ook federaal bouwheer Beliris gaat over tot een sluiting van haar werven. Beliris schortte begin deze week tijdelijk de werken aan de voetgangerszone op. Ook onder meer de werken aan het zwembad Neptunium en die van de Nieuwstraat liggen dus stil.

inge paemen

Belgische bouwbedrijven voelen volgens de overkoepelende Confederatie Bouw nu al de impact van de sluiting van de publieke Brusselse werven.

"Dag in dag uit laten bouwondernemingen weten dat ze tijdelijk hun zaak sluiten. Zo krijgen we vandaag veel berichten van aannemers van werven in Brussel. We zullen die bedrijven zo goed mogelijk bijstaan", bevestigt Veroniqe Vanderbruggen van de Confederatie Bouw.

Ook privéwerven in de problemen

Kleinere werken in Brussel gaan wel nog door, zoals het aanbrengen van wegmarkeringen. Hetzelfde geldt voor dringende herstellingswerken, of bijvoorbeeld de aanplanting van bomen. Privéwerven ondervinden volgens Confederatie Bouw ook steeds meer hinder van de coronacrisis.

"Enkel als de veiligheidsmaatregelen strikt gevolgd worden, kunnen die werven nog openblijven. Maar ook dat zijn er elke dag minder, het is stilaan een kettingreactie", besluit Vanderbruggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?