Oud sorteergebouw aan Thurn & Taxis zoekt nieuwe overnemer

© Haven van Brussel
| Het oude sorteergebouw op Thurn & Taxis.

De Haven van Brussel lanceert een projectoproep voor een oud sorteergebouw, vlak bij Thurn & Taxis. De nieuwe uitbater kan er allerlei kanten mee uit, van café tot winkel, zolang de activiteit maar aansluit bij de haven.

Het oude rangeerstation was ooit eigendom van NMBS, maar werd overgekocht door de Haven van Brussel. Voor dat historische gebouw zoekt de Haven nu een nieuwe overnemer. Bedoeling is dat die het oude station vernieuwt en er een nieuwe bestemming aan geeft.

“Dat kunnen allerhande economische activiteiten zijn, zoals een café of een winkel, zolang die maar complementair is met de haven,” zegt Sylvain Godefroid van de Haven van Brussel. “Woningen kunnen bijvoorbeeld niet.”

“Een echt logistieke activiteit kan ook, maar dat ligt moeilijker. Het historische sorteergebouw is niet langer aangepast aan de moderne logistiek,” aldus Godefroid. Verder kijkt de Haven ook nog naar een aantal andere criteria, zoals een solide businessplan en het aantal jobs dat de nieuwe activiteit oplevert.

De ruimte rondom het sorteergebouw wordt bovendien publiek gemaakt, stipt directeur-generaal Frans Moens aan: "In het verleden zijn uitbaters al met creatieve invullingen gekomen. We hopen dat dat ook nu het geval zal zijn."

Er loopt ook een tweede projectoproep, voor een terrein vlak naast dat van het sorteergebouw. “Daar zou wel een klassieke logistieke havenactiviteit kunnen komen, bijvoorbeeld goederentransport,” zegt Godefroid.

Wie het gebouw of het terrein ernaast wil uitbaten, kan zich nog kandidaat stellen tot eind maart.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?