De historische brasserie Falstaff naast de Beurs is dicht. Volgens de horecafederatie is de sluiting te wijten aan de voetgangerszone. Schepen van Erfgoed Geoffroy Coomans (MR) legt de oorzaak bij een conflict tussen de manager en eigenaar AB Inbev. Die zou plannen hebben om het pand te restaureren.

Brasserie Falstaff in de Mausstraat naast de Beurs is potdicht. Letterlijk, want de ramen van het voorname etablissement met art nouveaudecor zijn dichtgetimmerd, meldt De Standaard. Waarom is volgens de krant onduidelijk.

Navraag bij de Brusselse horecafederatie leert dat de zaak de boeken heeft neergelegd. “De uitbater stopt ermee”, zegt Jean-Marie Dewandeleer aan onze redactie. Een uittreksel uit het Staatsblad bevestigt dat de BVBA Dreams een gerechtelijke organisatie verkreeg op 7 maart.

Volgens de federatie hebben de voetgangerszone en in mindere mate de terreur de Falstaff genekt. “Het zijn niet de jongeren op rollerskates en trotinettes die naar de Falstaff gaan, ziet u,” zegt Dewandeleer.

Horeca Brussel wijst erop dat veel zaken in het centrum wegkwijnen door de voetgangerszone. “Het stadsbestuur wil doorzetten met zijn grote ideeën, waar de horeca het gelag voor betaalt. Het gevolg is dat 50 procent van de zaken in de Vijfhoek echt in de problemen zit. Dit zal niet de laatste sluiting zijn.”

Inbreuken
Het stadsbestuur ontkent echter dat de voetgangerszone rechtstreeks verband houdt met de sluiting van Falstaff. "Het is AB Inbev dat uitdrukkelijk vroeg om de sluiting", zegt schepen Coomans. "Het heeft dus niets te maken met de voetgangerszone."

De schepen wijst erop dat relaties tussen de manager van brasserie Falstaff en eigenaar AB Inbev, maar ook de Stad Brussel, al jaren verzuurd zijn. Twee jaar geleden werd de uitbater nog aangeklaagd wegens inbreuken op de terrasvergunning. Medewerkers van de Stad hebben toen een deel van het terras afgebroken.

"Als Schepen van Erfgoed ben ik erg blij met deze beslissing, want het gebouw werd absoluut niet goed verzorgd", aldus nog Coomans. "De meubels en andere elementen die tot het gebouw behoren en sinds 2000 geklasseerd zijn als monument worden nu bewaard en opgeslagen door de Stad. Er is dus geen sprake van verkoop."

Restauratie
Het kabinet van de schepen liet nog weten dat er ook een aanvraag tot vergunning is voor de restauratie van de negentiende-eeuwse gevel van de brasserie.

Het heeft er dus alle schijn van dat eigenaar AB Inbev in samenspraak met de Stad werk maakt van een opsmuk van het historische etablissement met het oog op de heraanleg van het Beursplein en de komst van het biermuseum in de Beurs. Dat zal immers een pak meer toeristen naar de buurt lokken. De internationale brouwersgroep kon voorlopig nog echter nog niet antwoorden op onze vragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni