Afhandeling van bagage in Brussels Airport, de luchthaven van Zaventem

| Afhandeling van bagage in Brussels Airport, de luchthaven van Zaventem.

Passagiersafhandelaars op Brussels Airport opnieuw in het rood

HD
© Belga
15/08/2019

Swissport Belgium en Aviapartner Belgium, de twee passagiersafhandelaars op Brussels Airport, zijn er vorig jaar niet in geslaagd uit de rode cijfers te komen. Net als in 2017 leden ze beide verlies op de afhandeling van passagiersvluchten in Zaventem, zo blijkt uit hun jaarcijfers op de website van de Nationale Bank. Aviapartner verwacht dit jaar minstens break-even te draaien.

Bij Aviapartner was men vorig jaar naar eigen zeggen al goed op weg naar winst, maar een dagenlange staking rond de herfstvakantie gooide roet in het eten. "Die staking kostte ons netto zowat 3 miljoen euro", luidt het bij het bedrijf. "In plaats van met een nettowinst van circa 1,5 miljoen euro, sloten we het jaar af met een verlies van 1,44 miljoen euro." Operationeel was er een verlies van iets meer dan een half miljoen euro.

De resultaten gaan wel de goede richting uit. Tegenover 2017 werd het nettoverlies meer dan gehalveerd, en de omzet ging er met 3,7 procent op vooruit tot 63,9 miljoen euro. "We verwachten dit jaar netto break-even te draaien of winst te boeken", klinkt het. Aviapartner Belgium doet de passagiersafhandeling van een dertigtal luchtvaartmaatschappijen op Brussels Airport, waaronder Ryanair en TUIfly.

Swissport

Bij de op Zaventem grotere concurrent Swissport Belgium, dat onder meer Brussels Airlines onder zijn klanten mag tellen, was er vorig jaar een gelijkaardig beeld. De omzet steeg, maar zowel operationeel als netto was er nog een verlies. Het nettoverlies verkleinde wel met ruim een kwart. Bij Swissport wordt er geen commentaar gegeven op de financiële resultaten van individuele entiteiten. Maar een woordvoerder benadrukt dat er vertrouwen is in de Belgische activiteiten.

In juli kwamen er, naar aanleiding van stiptheidsacties, engagementen inzake aanwervingen en investeringen in onder meer materiaal. Beide ondernemingen benadrukken in hun jaarverslag overigens dat ze maatregelen nemen om de financiën verder te verbeteren. Dat gebeurt onder meer door verlieslatende contracten te herbekijken. Aviapartner en Swissport zijn de enige afhandelaars voor passagiersvluchten op Brussels Airport. Die activiteiten omvatten niet alleen de bagagebehandeling, maar bijvoorbeeld ook diensten als check-in en boarding van de reizigers, tot het ontijzelen en bijtanken van vliegtuigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , swissport , Aviapartner , brussels airport zaventem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni