September 2021: de hoofdzetel van Vivaqua bij Brussel-Centraal kreeg een muurschildering naar aanleiding van de 130ste verjaardag van het bedrijf.

| De hoofdzetel van Vivaqua, vlakbij Brussel-Centraal.

Pensioenfonds Vivaqua duikt weer flink in het rood

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
08/06/2023

Hydralis, het pensioenfonds van Vivaqua, heeft geen goed beursjaar achter de rug. De beleggingen van het pensioenfonds verloren in 2022 ruim 11 procent van hun waarde, wat overeenkomt met een netto verlies van 104,5 miljoen euro.

Dat blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag van Hydralis, het pensioenfonds van watermaatschappij Vivaqua. Zelf wijt het pensioenfonds dit resultaat aan "de slechte prestaties van de financiële markten".

2022 was inderdaad een beroerd beursjaar. Zo verloor de Brusselse beurs maar liefst 14 procent. De pensioenfondsen gingen gemiddeld met 15 procent achteruit.

Hydralis deelt dus in de klappen. "Al verloren we minder dan het gemiddelde", zegt Hydralis-bestuurder Jonathan Biermann (MR). De kostprijs voor het uitbetalen van de pensioenen ging ondertussen wel omhoog: van 36,9 naar 39,1 miljoen euro.

78 procent dekking

Het idee is dat Hydralis genoeg geld moet hebben om 100 procent van alle huidige en toekomstige pensioenen uit te betalen. Om dat dekkingspercentage te bereiken, moet Vivaqua jaarlijks 4,5 procent rendement halen. Door het negatieve rendement van 11,2 procent in 2022 is dat gemiddelde over verschillende jaren echter gezakt naar 4,3 procent. Hydralis heeft nu genoeg geld om 78 procent van de pensioenen uit te betalen. Vorig jaar was dat nog 98 procent. "Toch zijn er in de praktijk geen problemen omdat we nooit in één klap alle pensioenen moeten uitbetalen", zegt Biermann.

Een nieuw herstelplan werd intussen goedgekeurd door Hydralis, Vivaqua en de financiële waakhond FMSA. Om het verlies van dit jaar goed te maken zal de jaarlijkse dotatie die Hydralis van Vivaqua krijgt om het pensioenfonds aan te dikken, niet naar beneden worden bijgesteld - ook al zijn er almaar minder statutaire ambtenaren die op pensioen gaan, waarvoor het fonds bedoeld is.

Het is niet de eerste keer dat het pensioenfonds klappen krijgt. In 2018 ging het fonds ook al 83 miljoen euro in het rood. In de jaren daartussen deed het pensioenfonds het wel goed. Zo bedroeg het netto resultaat in 2019 bijna 75 miljoen, in 2020 8,1 miljoen en in 2021 maar liefst 88,8 miljoen euro, toen te danken aan de "excellent presterende aandelenmarkten".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni