Piepjonge Brusselaars op Forbes-lijst

© CitizenLab
| Wietse Van Ransbeeck en Aline Muylaert

Wat hebben Amerikaans popzanger Joe Jonas en Brussels ondernemer Wietse Van Ransbeeck met elkaar gemeen? Ze staan allebei op de Forbes 30 Under 30-lijst. De ene voor zijn hit ‘Cake By The Ocean’, de andere voor zijn platform CitizenLab, dat inwoners en politici dichter bij elkaar brengt, in Brussel en ver daarbuiten. “Dit is een enorme motivatie.”

Het Amerikaanse Forbes staat bekend om zijn lijstjes, met name die van de rijken der aarde. Maar het magazine heeft er nog heel wat andere, van List of Africa's Richest Kings over List of Korea Power Celebrities tot Forbes 30 Under 30.

Op die laatste prijken de meest beloftevolle mensen onder de 30 jaar. Onder de 300 Europese namen zijn Brusselaars Wietse Van Ransbeeck (24) en zijn vriendin Aline Muylaert (24).

Zij richtten in 2016 in hun masterjaar bij Solvay samen CitizenLab op, een online tool om burgers en politici dichter bij elkaar te brengen, ook in Brussel. Nu is het hun fulltime job. CitizenLab bedient ondertussen 60 steden, ook buiten België.

Moeizame start in Brussel

Van Ransbeeck reageert opgetogen. “We hadden zo’n exclusieve 'listing' nog niet verwacht, want we zijn nog geen twee jaar bezig. Het is een fantastische erkenning, het motiveert heel erg.”

CitizenLab werkte al samen met het Brussels Gewest, onder andere voor het burgerkabinet met Vlaams minister Gatz (Open VLD) en zijn Franstalige collega Madrane (PS). “We hebben CitizenLab toen gebruikt als een van de werktuigen om de burgers en de ministers met elkaar in contact te brengen. Binnenkort beginnen we ook met een project in Brussel-Stad.”

De stad sluit zo aan in een lange rij van Vlaamse én internationale steden en gemeenten, maar in de andere Brusselse gemeenten komt CitizenLab maar moeizaam op gang. “We hebben daar nog geen echte verklaring voor,” zegt Van Ransbeeck. “Maar we zijn met een paar van hen in gesprek en kunnen niet wachten om voor hen aan de slag te gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?