Pop-up op VUB-campus moet bezoekers sensibiliseren over consumentenfraude

© Belga
13/03/2023

Op initiatief van staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open VLD) ontvangt de VUB tijdens de week van 13 maart verschillende consumentenorganisaties. Op maandag gaf Bertrand de aftrap van de pop-up met een toespraak en de aankondiging van het nieuwe sensibiliseringsproject BE.COCO, want "het is ook de verantwoordelijkheid van de consument om zich te informeren", aldus Bertrand.

In 2021 ontving het Meldpunt van de Economische Inspectie nog 47.917 meldingen van consumentenfraude, of pogingen daartoe. In de meeste gevallen ging het over phishing of over smishing, dat is phishing via sms-berichten. Op de tweede plaats stonden goederen die online besteld worden, maar nooit bezorgd worden aan de koper. Het derde grootste fenomeen was factuurfraude.

"Hoe meer we er over spreken, hoe meer de mensen geïnformeerd zullen zijn", zei Bertrand. "BE.COCO staat dan ook voor bewust consumeren. De juiste keuzes maken, de gevolgen van die keuzes kennen en ook uw rechten kennen als consument."

Ook viceminister Petra De Sutter (Groen) steunt het project. "Als minister van Post en Telecommunicatie merk ik hoeveel er nog kan gebeuren op vlak van consumentenbescherming", waarschuwde De Sutter bij de opening van de pop-up. "We leven in een steeds meer digitale wereld en moeten ons daarvan bewust zijn."

Dat de Week van de Consument doorgaat op een universiteit en zo vooral studenten bereikt, is een bewuste keuze. "Jongeren consumeren continu online, waar impulsief consumeren altijd een risico is. Ik wil dat ze zich de juiste vragen stellen", aldus Bertrand.

Onder meer de FOD Economie, Testaankoop, Febelfin, FEVIA, Communicatie Centrum, Consumentenombudsdienst, Unizo en Comeos nemen deel aan de pop-up op de VUB-campus. Studenten en passanten kunnen er nog een hele week terecht voor informatie. Op woensdag, de Dag van de Consument, zal Bertrand zelf ook een webinar geven over de risico's van cryptomunten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni