Protesterende Uber-chauffeurs niet blij met Vervoorts taxiplan

KVDP, TDN
© BRUZZ - Belga
30/09/2021
Updated: 30/09/2021 17.17u

Een proteststoet van 200 Uber- of Heetch-voertuigen vertrok donderdagochtend van de Koning Albert II-laan naar het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). Reden was het uitblijven van een taxihervorming. Woensdag kwam Vervoort over de streep met een plan, maar dat zint de chauffeurs niet. Uit onvrede houden zij halt aan Vervoorts kabinet. "Er zit niets voor ons in."

Uit protest trokken de chauffeurs van taxiplatformen als Uber en Heetch van de Koning Albert II-laan naar het kabinet van Vervoort op de Regentlaan. Daarbij doorkruisten ze de kleine Ring. Met de actie wilden ze het gebrek aan daadkracht van de Brusselse regering aan de kaak stellen. Die belooft al jaren een taxiplan om het statuut van de platformchauffeurs te regelen.

Vervoorts taxiplan

In de huidige regelgeving worden Uber-chauffeurs aanzien als VVC-chauffeurs (verhuur van voertuigen met chauffeur), waardoor hun rechten niet dezelfde zijn als die van de normale taxichauffeur. Al jaren woedt daardoor een strijd, waarbij zowel de gewone taxisector als Uber/Heetch pleiten voor een grondige hervorming. Vooral de chauffeurs zelf willen daar snel oplossingen zien, want zij werken in een juridisch vacuüm.

Toeval of niet, maar daags voor de geplande betoging kwam Vervoort met zijn taxiplan op de proppen. Zijn voorontwerp van ordonnantie creëert eenzelfde statuut voor de klassieke taxichauffeurs en de chauffeurs die vandaag vallen onder het systeem van limousinevervoer met chauffeurs (zoals Uber en Heetch). De taxiplatformen worden zo gereglementeerd en er komt een numerus clausus voor het aantal chauffeurs.

Elke week acties

Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousine, die een deel van de Uberchauffeurs verenigt, gelooft niet in de plannen van Vervoort. Ook bij het vorige protest kwamen er ondanks beloftes niet meteen oplossingen. “Maar dit keer houden we het niet bij brave acties. Die halen duidelijk niets uit. Als het moet gaan we elke week de tunnels blokkeren", zegt Redondo aan BRUZZ.

Het Amerikaanse Uber ondersteunt het protest van haar chauffeurs door voor het allereerst in Europa de app tijdelijk te onderbreken. Donderdagochtend konden klanten geen taxirit boeken. Dat gold ook voor het gelijkaardige platform Heetch.

Fernando Redondo van de Association Belge des Chauffeurs Limousine

Omstreeks 11 uur arriveerden de chauffeurs aan het kabinet van Vervoort. Een delegatie van vakbondsleden werd er ontvangen om het voorontwerp van ordonnantie van de taxihervorming een eerste keer kort te bespreken. Na een halfuur liep het overleg op zijn einde.

De delegatie van chauffeurs reageerde misnoegd. "Voor ons zit er niets in dat plan", foeterde Redondo, die dreigt met onaangekondigde acties vanaf vrijdag. "Er wordt over niets gepraat. Er is geen duidelijkheid over de numerus clausus of over mogelijke gelijkgestelde licenties in Vlaanderen en Wallonië."

Chauffeurs vatten post bij Vervoort

Het voorstel van ordonnantie werd ook niet integraal getoond, wat het vertrouwen niet ten goede komt. Vervoort wil eerst goedkeuring van de ministerraad. Wel zijn de grote lijnen van de taxihervorming uiteengezet. "Weliswaar onder het uitdrukkelijke voorbehoud van de besprekingen die nog in de regering zullen plaatsvinden", klinkt het bij het kabinet-Vervoort.

In principe zou de stoet doortrekken naar het Justitiepaleis, maar na het teleurstellende overleg beslisten de chauffeurs om post te blijven vatten aan Vervoorts kabinet in de Regentlaan. De politie gedoogde hun aanwezigheid tot 13 u. Rond 14u was de betoging afgelopen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni