Proximus denkt over verhuizing uit te grote kantoortoren

© Wikimedia Commons
| De telecomgroep Proximus krijgt een nieuwe hoofdzetel. De ingebruikname wordt voorzien voor 2023-2025.

Proximus overweegt te verhuizen uit de bekende Proximustoren. Het bedrijf verwacht dat telewerk ook na corona zal blijven en vindt de toren daarom veel te groot. Het is een denkoefening die wel meer bedrijven maken.

De telecomgroep Proximus krijgt een nieuwe hoofdzetel. De ingebruikname wordt voorzien voor 2023-2025. Dat schreef De Tijd eerder deze week. De huidige ‘twin torens' vlak bij het Noordstation zijn verouderd - ze dateren uit 1988 - en veel te groot (105.000 m² bovengronds).

In de Proximustoren zelf is plaats voor 4.000 à 5.000 personeelsleden, maar tegenwoordig komen er maar enkele honderden mensen naar kantoor, zo schrijft Het Nieuwsblad. Na de coronapandemie zal dat aantal misschien stijgen, toch menen ze bij Proximus dat telewerk belangrijk zal blijven. Ook de Vlaamse overheid zou volgens de krant de komende zes jaar zo’n veertig gebouwen willen verkopen, omdat ze van thuiswerk een prioriteit wil maken op lange termijn.

Vermoedelijk zijn er naast Proximus en de Vlaamse overheid nog andere bedrijven die zo denken, zegt Ronny Nuten, al twintig jaar gespecialiseerd in kantoorvastgoed. Hij heeft eerder al gebouwen van Proximus verkocht, en leidt momenteel de divisie kantoor van vastgoedbedrijf Ceusters.

"Tot nu toe zagen bedrijven telewerk als 'eens een dagje van thuis werken'. De vaste stoel op kantoor bleef staan. Gaandeweg beginnen bedrijven met 100 personeelsleden naar 80 werkplekken te gaan. In de toekomst gaat dat nog een stapje verder en moet je op voorhand kijken of er plaats zal zijn."

Als het gebouw verkocht wordt, is volgens De Tijd het meest realistische scenario het strippen van de gebouwen tot op de betonconstructie. Mogelijk worden in een toekomtig project ook woningen geïntegreerd. De Brusselse overheid probeert al enkele jaren de monocultuur aan kantoren, die de Noordwijk decennia tot een van de minst aangename wijken van Brussel maakte, te doorbreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?