Rellen: federale regering betaalt franchise getroffen handelaars

© Euro Kassita
| Tijdens de rellen raakten verschillende winkels zwaar beschadigd

Tijdens de rellen na de voetbalmatch tussen Ivoorkust en Marokko in de omgeving van het Beursplein en na het bezoek van Youtuber Vargasss92 op het Muntplein raakten verschillende winkels zwaar beschadigd. De federale regering had toen aangekondigd dat ze de getroffen handelaars zou ondersteunen.

De federale regering zal de franchise, het bedrag dat niet vergoed wordt door de verzekering, van de getroffen handelaars betalen. Minister van KMO’s Denis Ducarme (MR) heeft daarvoor een besluit ondertekend. Het bedrag wordt overgemaakt in de vorm van een subsidie.

“We schrijven het geld over aan de paracommunale vzw Ondernemen.Brucity. Die vzw zal het geld dan overmaken aan de handelaars,” legt Ducarme uit aan La Capitale.

 

denis_ducarme.jpg
© Denis Ducarme (via Facebook)
| Minister van KMO's Denis Ducarme (MR)

De vzw valt onder de bevoegdheid van Brussels schepen van Economie Marion Lemesre (MR). “Zij zal de aanvragen van de handelaars bijeenbrengen en het geld dan verdelen,” aldus Ducarme.

Daarnaast zal Ondernemen.brucity ook tussenkomen voor de kosten die niet door de federale subsidie worden gedekt.

Het geld is bedoeld voor de handelaars die getroffen werden tijdens de rellen rond het Beursplein en het Muntplein. “Dus het gaat niet naar de winkels op de Louizalaan, die tijdens de rellen van 25 november beschadigd raakten. Die zaken liggen namelijk niet op het grondgebied van Brussel,” aldus Lemesre.

Het geld is niet bedoeld voor handelaars die niet verzekerd waren. Het is nog niet duidelijk of die eigenaars ook op steun kunnen rekenen.

Rellen in Brussel

Op 11 november kwam het aan de Beurs in het centrum van Brussel voor het eerst tot rellen. In de weken daarna waren er opnieuw problemen.  
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?