Delhaize aan de Anspachlaan, in het hart van de voetgangerszone
© Peter Dhondt-BRUZZ | Delhaize aan de Anspachlaan, in het hart van de voetgangerszone. (archiefbeeld)

Ruim 400 kandidaat-overnemers voor Delhaize-winkels, maar overleg zit muurvast

© Belga
26/06/2023
Updated: 26/06/2023 16.38u

Delhaize heeft al meer dan 400 kandidaat-overnemers voor de 128 supermarkten in eigen beheer die het wil verzelfstandigen. Voor elke winkel is er minstens één kandidaat en voor 90 procent minstens twee kandidaten, luidt het maandag in een persbericht van de directie.

De supermarktketen wilde maandag op een gewone ondernemingsraad zijn toekomstplan verder bespreken, maar de vakbondsvertegenwoordigers hebben de vergadering verlaten en dus was er van overleg geen sprake.

"De impasse is compleet", bevestigt ook liberaal vakbondssecretaris Wilson Wellens, die als secretaris niet zelf op de ondernemingsraad aanwezig was. Volgens hem hebben de vakbonden de ondernemingsraad verlaten "omdat het niet de juiste plaats was om over het toekomstplan te praten (...) Hiermee gooit de directie nog maar eens olie op het vuur".

De ACLVB-secretaris wijst erop dat de stakingen en ook het vandalisme tegen Delhaize weer aan het toenemen zijn. "Het beste is nu om van bovenaf tussen te komen. We denken daarbij aan het kabinet-Dermagne (de minister van Werk, red.). Die zijn zeer bekwaam, men heeft het dossier-Delhaize van dichtbij gevolgd."

Acht winkels per week

Volgens zakenkrant L'Echo zou de directie van Delhaize van plan zijn om elke week acht eigen winkels te franchiseren. Daarmee zouden alle winkels tegen begin volgend jaar verzelfstandigd zijn. Woordvoerder Roel Dekelver ontkent dat dit maandag ter sprake is gekomen op de ondernemingsraad. Het was wel de bedoeling om het toekomstplan te bespreken, een aantal begeleidende maatregelen toe te lichten en om antwoorden te geven op vragen van vakbondsvertegenwoordigers, zegt hij. Delhaize garandeert nu dat het geen enkele eigen winkel zal sluiten tot er een overnemer is gevonden, en dit minstens tot eind 2028, klinkt het maandag.

Delhaize wil ook schriftelijk bevestigen, samen met de zelfstandige overnemer, dat de loon-en arbeidsvoorwaarden voor de winkelmedewerkers behouden blijven na overname. Ook de werknemers in tijdskrediet zouden hun huidige premies behouden, want Delhaize zal in de toekomst het verschil bijpassen, klinkt het.

Premie

De directie van Delhaize belooft ook een premie "om onze winkelmedewerkers te erkennen voor hun continue inzet om een kwaliteitsvolle dienstverlening aan onze klanten te verzorgen". Die premie bedraagt 1.500 euro bruto en wordt verhoogd met 100 euro per jaar anciënniteit. Voor de medewerkers van het hoofdkantoor van Delhaize die hun baan verliezen, doet de directie maandag "een verbeterd voorstel van ontslagpremie".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie