Schrapping krantenconcessie geen optie voor De Sutter: 'Maatschappelijk belang is groot'

© Belga - BRUZZ
29/11/2023

Vicepremier Petra De Sutter (Groen), die bevoegd is voor bpost, is geen voorstander van het afschaffen van de concessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften. Het gaat om een maatschappelijke dienstverlening waarin de overheid volgens haar gerust voor een stuk financieel mag tussenkomen. Bpost zelf reageert misnoegd op het verloop van de aanbesteding.

Het kernkabinet buigt zich woensdag opnieuw over het dossier van de concessie voor de bedeling van kranten en tijdschriften. Dat contract zit nu bij bpost, maar dat zou binnenkort wel eens afgelopen kunnen zijn. Een rapport van de FOD Economie schuift twee concurrenten naar voren om de komende vier jaar in te staan voor de verdeling: het Brusselse PPP en Proximy.

In De Ochtend wou minister De Sutter woensdag niet vooruitlopen op de beslissing in de kern. Al merkt ze wel op dat de regels voor openbare aanbestedingen erg streng zijn en dat een objectivering van de procedure moet voorkomen dat er beïnvloeding kan zijn.

Naakte ontslagen vermijden

"Mijn eerste bezorgdheid is de bezorgdheid over de eventuele gevolgen voor het bedrijf", zei De Sutter op Radio 1. Indien bpost naast de concessie grijpt, dan "is het de verantwoordelijkheid van de regering om te kijken wat we kunnen doen om naakte ontslagen te vermijden".

In elk geval is een afschaffing van de concessie voor haar geen optie. Bij de liberalen gaan al langer stemmen op om die concessie te herzien en nu zelfs om ze af te schaffen. Voor de groene minister moeten mensen 's morgens hun krant in de bus krijgen. Niet iedereen kan die immers digitaal lezen. "De papieren krant zal nog wel even meegaan. Dat is belangrijk voor de democratie - er zitten principes achter. Die concessie dient een maatschappelijk belang en de staat mag daar in tussenkomen als dat niet in de markt kan worden geregeld."

Bpost zelf laat in een reactie weten het verloop van de aanbesteding rond de toekenning van de persconcessie voor de periode 2024-2028 “ten zeerste te betreuren.”

Lekken naar de pers

“Bpost heeft een finale offerte ingediend in de maand september. De onderneming heeft, als kandidaat voor het contract, na deze offerte geen enkele officiële reactie, noch vraag, noch informatie ontvangen van de Belgische overheid over de offerte,” klinkt het.

“De herhaalde lekken naar de pers, die nu ook details bevatten over de offertes en prijzen van de verschillende kandidaten, waaronder bpost, zijn betreurenswaardig. Bpost stelt zich de vraag welke impact de herhaalde lekken naar de pers zullen hebben op het verloop van de aanbesteding,” voegt de woordvoerder van bpostgroup, Veerle Van Mierlo eraan toe.

Het is mogelijk dat er woensdag een beslissing uit de bus komt. In elk geval is er enige haast mee gemoeid. De nieuwe concessie gaat vanaf januari in. Indien bpost het contract zou verliezen, dan zal het bedrijf wel nog zes maanden voor de verdeling instaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , Petra De Sutter , Bpost , krantenverdeling , concessie , ppp

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni