Shopping: Les Bijoux de Marie-France

Jean-Marie Binst
© Agenda Magazine
15/10/2010
Haar passage op de Wereld-tentoonstelling van Sjanghai dit jaar maakt Marie-France Vankueken nu ook bekend bij de Chinezen. Alle hostessen van het Belgische paviljoen - pakweg honderd Chinese meisjes - droegen hetzelfde opvallende halsjuweel in tin, een eenmalige serie van Les bijoux de Marie-France.

Brussel zet zich ermee op de wereldkaart voor hedendaags juweelontwerp.

Het was goudsmid Paul Vankueken die in 1979 dochter Marie-France in de arm nam. In de bankkluisachtige verkoopkamer en achterliggende ateliers (700 m²), goed verscholen in de Hopstraat, maakte ze haar creaties vertrekkend van oude sieraden en edelstenen. Sinds twaalf jaar heeft Marie-France haar eigen collectie, met één uitgangspunt: je moet de juwelen zowel op jeans als op avondkledij kunnen dragen. 'Juwelen mogen niet slapen' is de huisslogan. De klassieke 'goudglans', of het nu op wit, geel, rood of zwart goud is, blijkt uit den boze. Les bijoux de Marie-France tekent voor mat materiaal. Het legertje ambachtslui giet, hamert en graveert er met metaalborstels op los tot de tekeningen van Marie-France levendig en tijdloos ogen. Al is een vleugje oudheid of Byzantijnse kunst nooit ver weg.

Elk juweel is uniek, ook al komen goud en edelstenen al eens uit erfstukken. Jeugdig chic ogen de geluksbandjes in geweven draad, verkrijgbaar in 83 kleuren met een edelmetalen 'jeton' als sluitstuk. De ontwerpster werkt graag met exotisch hout, zoals ebbenhout of zoutwit hout, opgevist uit de zeebodem en verwerkt tot bolletjes voor een multifunctioneel snoer. En met mat rood koraal, en buffelhoorn, lavasteen, amber en saffier in fancy colors. Geen wonder dat Kim Gevaert en Olivia Borlée zich voor een gala tooien met 'Brussels goud'.

-> Hopstraat 63, Brussel/Bruxelles, 02-511.32.98, www.lesbijouxdemariefrance.com, ma > vr 9 > 17.00,
za > 12.30

De shoppingtips van Agenda

De collega's van het uitmagazine Agenda gaan iedere week op zoek naar de nieuwe of niet te missen adresjes in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Shop , De shoppingtips van Agenda

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni