'Sociale soep' moet 40 ton groenten redden

© Piet Vanthemsche (via Twitter)
| De soepen worden gemaakt van voedseloverschotten.

Soep maken van voedseloverschotten en tegelijkertijd langdurig werklozen aan werk helpen. Dat is de doelstelling van de nieuwe sociale onderneming enVie, die donderdag in de Abattoir in Anderlecht gelanceerd is.

De soepen van enVie worden gemaakt door mensen die al twee jaar zonder job zitten. Ze krijgen een contract van een jaar en ook een opleiding om later productiemedewerker in de voedingsindustrie aan de slag. Na een jaar is het de bedoeling om de werknemers verder te helpen bij een zoektocht naar een stabiele job.

“Ik heb voor Anderlecht gekozen omdat de werkloosheid hier erg hoog is. Bovendien is de Abattoir goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Dat is handig voor onze medewerkers, die geen auto hebben,” legt Naomi Smith van enVie uit aan BRUZZ.

Intussen zijn er vijf mensen aan het werk. De bedoeling is om elk jaar twee tot drie mensen aan te werven.

100 ton groenten

Daarnaast wil enVie de strijd aanbinden tegen voedselverspilling. Ze verwerken groenten die normaal niet in de rekken belanden of weggesmeten worden, bijvoorbeeld omdat er een overschot is op de markt of omdat ze te klein of te groot zijn.

“Tijdens het eerste jaar willen enVie 40 ton groenten redden. Over twee jaar zal dat hopelijk 100 ton zijn,” aldus Smith.

Het bedrijf verkoopt de soepen via de supermarkten Okay en Okay Compact. Het gamma bestaat momenteel uit een soep van zes groenten, tomatensoep met basilicum en wortelsoep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?