Socialistische vakbond solidair met fastfoodwerknemers

© Belga
12/11/2019

De socialistische vakbond ABVV voerde dinsdag actie op het Albertinaplein aan de Kunstberg in het teken van de "Fight for 15", een wereldwijde actiedag van de Amerikaanse fastfoodwerknemers die een minimumloon van 15 dollar per uur vragen. In België voert het ABVV een gelijkaardige actie met zijn "Fight for 14".

Het minimumloon van 15 dollar is intussen in verschillende Amerikaanse staten ingevoerd, maar nog lang niet in allemaal. Het ABVV betuigde daarom zijn steun aan de Amerikaanse fastfoodmedewerkers. Naar het voorbeeld van de "Fight for 15" van de Amerikaanse fastfoodmedewerkers, startte de socialistische vakbond in België zelf met een "Fight for 14".

"Studies wijzen uit dat je in België een minimumloon van 14 euro nodig hebt om je rekeningen te betalen wanneer je voltijds werkt", vertelt Yvan De Jonge van ABVV Horval. "Om dat te verwezenlijken hebben we een politieke wil nodig voor de herverdeling van de lasten, zodoende dat er in de arbeidsintensieve sectoren een compensatie komt."

Meer werkgelegenheid

De socialistische vakbond is van mening dat een verhoging van de koopkracht ook automatisch tot meer werkgelegenheid zal leiden. Een standpunt dat gedeeld wordt door kersvers SP.A-voorzitter Conner Rousseau, die ook aanwezig was.

"In de sectoren waar het minimumloon verhoogd wordt, zorgt dat voor een kruisbestuiving van meer koopkracht en geen jobverlies. Dat is belangrijk voor jonge mensen. Daarom ben ik hier vandaag. Je mag niet zeggen dat het niet betaalbaar is, want het brengt zelfs nog op", stelde Rousseau.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Economie , Samenleving , fastfoodketens , ABVV-FGTB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni