Canna House verkoopt vooral CBD-olie, zegt verkoper David Togmat
© Saskia Vanderstichele | Canna House verkoopt vooral CBD-olie, zegt verkoper David Togmat.

Stad Brussel promoot verkooppunten van legale cannabis

Eva Christiaens
© BRUZZ
13/05/2022

Tussen de meer dan 150 adresjes in een nieuwe toeristische route om midden in Brussel-Stad te ontspannen staan ook zeven CBD-shops: verkooppunten van legale cannabis. Brussel heeft 100.000 euro over voor de ontwikkeling van de route.

Brussel-Stad promoot bij toeristen een nieuwe route rond zelfzorg. Zo zet ze tal van beautysalons en wellnesscentra in de kijker. Opvallend, tussen de getipte adresjes staan ook zeven CBD-shops: verkooppunten van legale cannabis. “Ook dat helpt je ontspannen,” reageert schepen van Handel Fabian Maingain (Défi). Cannabidiol (CBD) is de werkzame stof van cannabis, zonder het roesopwekkende bestanddeel THC. Je wordt er dus niet high van. Een van de tips is Canna House in de Kleerkoperstraat.

“De winkels zijn ons zelf getipt via de bevraging van de klanten”

Fabian Maingain, schepen voor Handel Brussel-Stad

“Wij richten ons op welzijnsproducten, terwijl andere CBD-shops vaker vape-sigaretten verkopen,” zegt verkoper David Togmat. Zijn meeste omzet haalt hij uit de verkoop van cannabisolie. “Acht op de tien klanten zoeken hier een natuurlijk alternatief voor voorgeschreven medicatie,” zegt Togmat. Verder verkoopt hij lolly’s, thee, massageolie, bruisballen en zelfs bier met CBD. Maar net zo goed sigaretten en vape-smaken.

De Stad Brussel promoot daarmee een winkelconcept dat niet iedereen overtuigd heeft. De medische studies naar CBD blijven schaars en in 2020 voldeden zeven op de tien gecontroleerde CBDshops in ons land niet aan de regels: ze verkochten bijvoorbeeld toch producten met te veel THC. In Brussel vroegen oppositiepartijen CD&V en N-VA al om een verbod rond scholen, voorlopig tevergeefs. “CBD-shops zijn legale winkels. Hun aantal blijft al even stabiel en ze veroorzaken geen overlast in de stad,” vindt Maingain. “De winkels zijn ons zelf getipt via de bevraging van de klanten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Gezondheid, CBD-shops, Canna House, Fabian Maingain, ontspannen, toeristische route

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie