Stad Brussel trekt 14 miljoen uit voor relanceplan

© Bruzz

Ook het Brusselse stadsbestuur heeft nu zijn steunpakket voor de handel voorgesteld. In totaal trekt de stad 14 miljoen uit. “Het heeft even geduurd, maar het bedrag is ongezien,” zegt burgemeester Philippe Close (PS).

Verschillende gemeenten pakten de voorbije maanden al uit met steunmaatregelen voor de handel. In de stad Brussel bleef de steun totnogtoe echter erg beperkt, betreurden 200 handelaars uit het centrum recent nog in een open brief.

Het relanceplan dat burgemeester Philippe Close (PS) en schepen van handel Fabian Maingain (Défi) deze donderdag voorstelden moet daar verandering in brengen. De twee spreken over een steunpakket van in totaal 14 miljoen euro. “Ongezien, toen ik nog schepen van handel was, kon ik daar alleen van dromen,” zegt Close.

Het plan telt een dertigtal maatregelen. Een aanzienlijk deel van het budget – 2 miljoen euro – gaat daarbij naar een reeks communicatiecampagnes, die vooral de Belgen naar hun hoofdstad moet lokken. "Want geen enkele steunmaatregel kan echte inkomsten door klanten vervangen," aldus Maingain. Op grote aantallen buitenlandse bezoekers rekent de stad niet meer deze zomer.

Waardebonnen voor Brusselse winkels

Een andere grote hap van het budget gaat naar het kwijtschelden van huren voor handelspanden die eigendom zijn van de stad. Brussel heeft traditioneel erg veel panden in eigendom, vooral in het centrum. De maatregel, die al eerder werd besloten, is goed voor 2,5 miljoen euro.

De stad trekt ook 500.000 euro uit om projecten van handelaars te ondersteunen. “Zij weten het best hoe ze hun klanten kunnen bereiken, dus willen we luisteren en financieren,” aldus Close.

Er komen daarnaast ook waardebonnen om te winkelen in Brussel-Stad op www.lokalehandelaar.brussels. Het gemeentebestuur neemt 20 procent van het bedrag voor zijn rekening, nog eens goed voor 500.000 euro.

De stad besloot ook om het tweede deel van de terrastaks niet te innen. De periode waarin de terrasuitbreidingen worden toegestaan wordt overigens ook verlengd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?