Stad Brussel worstelt met massagesalons

© Beijing Center via Facebook
| Het gaat om vooral Chinese massagesalons.

Een massagesalon krijgt van de Brusselse regering de vergunning die de Stad Brussel eerder had geweigerd. De Stad is niet opgezet met deze beslissing, en bekijkt op welke andere manier ze de sterke toename van het aantal salons in het centrum een halt kan toeroepen. “Ik heb niks tegen die salons op zich, maar hun grote aantal bedreigt de diversiteit.”

Het was op 29 november dat de Brusselse regering besliste de verbouwing en bestemmingswijziging van een pand aan de Duquesnoystraat toe te laten. Daarmee is het centrum weer een salon rijker, BRUZZ telt er nu al minstens vijftien in de directe omgeving van de Grote Markt. In 2015 waren dat er nog maar negen.

Eerder had de eigenaar bot gevangen bij het schepencollege van de Stad Brussel, en daarna het Stedenbouwkundig College van het Brussels Gewest. Maar de hoogste beroepsinstantie - de regering dus - keurde de aanvraag wel goed, meldt La Capitale. Dit tot grote onvrede van de Stad Brussel, die zo haar beleid ten aanzien van die massagesalons tandeloos ziet worden.

'Bedreigen diversiteit'

“Het is niet dat ik iets tegen die massagesalons heb,” zegt de nieuwe schepen voor Handel Fabian Maingain (Défi) aan BRUZZ. “Maar het zijn er te veel aan het worden. Op het gebied van handel bedreigen ze de diversiteit van de wijk.”

Het vorige college dacht daar ook zo over, en keurde vergunningen goed naargelang het die diversiteit ten goede kwam of bedreigde. Maar doordat de regering die beslissingen teniet doet – puur op basis van stedenbouwkundige criteria, klinkt het daar – moet het stadsbestuur op zoek naar andere middelen om de commerciële diversiteit in het centrum te bewaren.

“Hoe we dat gaan doen, gaan we vanmiddag bespreken," zegt Maingain. Fiscale maatregelen, zoals bij nacht- en telefoonwinkels, of commerciële richtschema’s behoren tot de mogelijkheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?