Stad wil markt op Vossenplein heropenen maar stuit op njet

© BRUZZ
12/01/2021
Updated: 13/01/2021 10.31u

Hoewel niet-essentiële winkels al een tijdje opnieuw open zijn, mag de vlooienmarkt op het Vossenplein nog steeds niet plaatsvinden. Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) vroeg tevergeefs een oplossing voor de marktkramers. "Ook wij kunnen in veilige omstandigheden onze markt organiseren."

Sinds 1 december kunnen niet-essentiële winkels opnieuw klanten ontvangen, weliswaar onder strikte voorwaarden. Zo moet je er alleen shoppen en mag een winkelbezoek maximaal een halfuur duren. Hoewel de bekende vlooienmarkt op het Vossenplein in open lucht plaatsvindt, mogen de standhouders nog geen spullen verkopen. Dit terwijl de voedingsmarkten wel mogen doorgaan, zij het met de intussen gekende circulatieplannen.

"Die regels begrijpt toch niemand. Waarom mogen wij niet onder dezelfde voorwaarden als de voedingsmarkten onze activiteiten ondernemen? Wij zijn toch ook professionals met zin voor verantwoordelijkheid", foetert marktkramer Bernadette Lauzon. "Het is ronduit oneerlijk. Voor velen is de vlooienmarkt hun enige bron van inkomsten. Zij zien met lede ogen aan hoe ze vergeten worden. Hopelijk zijn er nog standhouders over als we straks weer mogen uitstallen."

De vlooienmarkt op het Vossenplein is het kloppend hart van de Marollen.

Fabian Maingain

Lauzon vreest voor een bloedbad onder de marktkramers. "En niet alleen bij ons, maar bij uitbreiding bij alle ondernemingen in de wijk. De horeca is nog dicht, maar ik ben er zeker van dat ook de andere winkels in de buurt weinig klanten over de vloer krijgen. De vlooienmarkt is de economische long van de Marollen. Bovendien kan je hier alles spotgoedkoop vinden. Veel Brusselaars hangen daarvan af."

Dichter bij elkaar

Schepen van Economische Zaken Fabian Maingain (Défi) schaart zich achter de onvrede van Lauzon en haar collega's. Hij schreef het kabinet van federaal minister van David Clarinval (MR) er al meermaals over aan, zonder resultaat. "Het is paradoxaal, want je kan op elke markt kleding kopen", aldus Maingain. "Ik denk dat de markt op het Vossenplein op dezelfde manier en dus even veilig kan georganiseerd worden als alle andere markten. Dat is belangrijk, want het is het kloppend hart van de buurt."

Bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) zien ze nog wel een groot verschil tussen rommel- en voedingsmarkten. "Je loopt er toch een groter risico om kort op elkaar te staan", zegt een woordvoerster. "En als je op de rommelmarkt wat wil bekijken, heb je de neiging om het even vast te pakken. Dat probleem is er niet bij pakweg een groentekraam. Helaas zullen de marktkramers op het Vossenplein dus nog wat geduld moeten uitoefenen."

Snel perspectief bieden

Minister van Zelfstandigen en kmo's Clarinval wil de standhouders van de vlooienmarkt zo snel mogelijk perspectief bieden. "Het overlegcomité heeft de expertengroep opgedragen een kalender voor versoepeling op te stellen, rekening houdend met de epidemiologische situatie", zegt Clarinvals woordvoerder. Het gaat dan vooral over contactberoepen "Maar ook met vlooienmarkten zal rekening worden gehouden."

De minister begrijpt de frustratie van de marktkramers. "Ook de winkeliers in de omgeving van het Vossenplein hebben te lijden onder het feit dat de markt niet georganiseerd wordt en er dus minder potentiële klanten in de buurt zijn", aldus de woordvoerder. Maar van discriminatie en oneerlijke concurrentie is geen sprake, zegt Clarinval. "Winkeliers zijn nog steeds aan grote beperkingen onderhevig. Denk aan alleen winkelen, beperkte tijd, 1 persoon per 10 vierkante meter."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie, vlooienmarkt Vossenplein, Fabian Maingain, Bernadette Lauzon, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni