Vandenbroucke: ‘Volkstoeloop vermijden of winkels dicht houden’

© PhotoNews
| Frank Vandenbroucke (SP.A), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, windt er geen doekjes om. Als blijkt dat de heropening van de niet-essentiële winkels tot grote mensenmassa's leidt, dan zal hij niet twijfelen om de winkels opnieuw te sluiten.

Na de enorme drukte op de Brusselse Grote Markt waarschuwt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) dat de winkels later deze week desnoods dicht moeten blijven. “Als de burgemeester een volkstoeloop niet kan vermijden, dan zullen we moeten ingrijpen.”

Dinsdag mogen de niet-essentiële winkels opnieuw de deuren openen, zij het dan onder strenge voorwaarden om het gevaar op nieuwe coronabesmettingen tot een minimum te beperken. Maar virologen en ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) houdt wel een slag om de arm.

“In het nieuwe ministerieel besluit is daarom de erg belangrijke bepaling opgenomen dat de winkels niet open mogen, wanneer een burgemeester niet kan garanderen dat er geen volkstoeloop ontstaat. Hier ligt een cruciale verantwoordelijkheid bij de burgemeesters,” zo stelde Vandenbroucke in Het Nieuwsblad. “Slagen die er niet in te garanderen dat de mensen voldoende afstand houden in de winkelstraten, dan mogen zij de winkels niet laten opengaan.”

Stad Brussel werkt aan plan

De bezorgdheid van de minister werd dit weekend aangewakkerd nadat verschillende mensen op de Grote Markt waren samengetroept om er naar de kerstboom en bijhorende verlichting te komen kijken. Politiewoordvoerster Ilse Van de Keere laat weten dat er zich zondagavond geen problemen hebben voorgedaan. "Het was druk, maar de afstand kon op elk moment bewaard worden."

De politie schakelde met extra coronacontroles een versnelling hoger, maar moest uiteindelijk toch noodgedwongen een paar toegangswegen naar het plein afsluiten. De Stad Brussel legt op dit moment de laatste hand aan een plan om de heropening van de winkels in goede banen te leiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?