| Peas and Love in Sint-Lambrechts-Woluwe

Stadsboerderij Peas and Love failliet: einde van dakmoestuinen in Woluwe en Ukkel

KVDP
© BRUZZ
27/02/2023

Stadslandbouwbedrijf Peas and Love is failliet verklaard. Dat betekent het einde van de dakmoestuinen in Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel, maar in Parijs blijven zeven moestuinen wel actief.

In 2017 introduceerde Peas and Love het concept van dakmoestuinen, met een eerste locatie op het dak van kledingzaak Chameleon in Sint-Lambrechts-Woluwe. Daar was de dakmoestuin van ongeveer 700 vierkante meter verdeeld in percelen van drie vierkante meter. Die percelen konden particulieren huren voor een maandelijks bedrag van gemiddeld 35 euro.

De groenten en kruiden werden geteeld door professionals en de huurders moesten alleen maar zelf oogsten. Het concept sloeg aan, want amper een jaar later breidde Peas and Love de daktuin uit. Vervolgens opende het een nieuwe moestuin bij Delta Lloyd in Ukkel, maar vijf jaar later heeft de Brusselse ondernemingsrechtbank het faillissement uitgesproken. Dat bericht het Franstalige financiële dagblad L'Echo.

Corona

Volgens Peas and Love is de coronacrisis de oorzaak van het faillissement. "Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 is de verhuur van de percelen bijna helemaal stilgevallen. Veel verontruste klanten beslisten toen om hun huurcontract niet te verlengen," zegt CEO Nicolas Brassier. "In 2022 zijn de klanten niet meer teruggekomen." Van de 270 klanten voor de coronacrisis bleven er eind 2022 minder dan honderd over.

Peas and Love opende ook in Parijs zeven stadsmoestuinen. Daar hebben de moestuinen de coronacrisis wel overleefd. "Er zijn daar minder groene ruimten dan in Brussel en de bevolkingsdichtheid is hoger," verklaart Brassier. "Daarnaast doen de stadsboerderijen daar ook andere activiteiten, als workshops rond kruiden en plantkunde." Het bedrijf blijft dus actief in Parijs. Een directe impact op tewerkstelling heeft het faillissement niet, omdat Peas and Love met seizoensarbeiders werkt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni