Energiezuinige Colruyt krijgt tuin op het dak

© Colruyt
| De stadsmoestuin op het dak gaat pas in de lente van 2020 open.

In Etterbeek gaat de Colruyt-winkel woensdag opnieuw open in een nieuw, energiezuinig gebouw. Er is ook een moestuin op het dak, maar die gaat pas in de lente van volgend jaar open. Voor de werken was de winkel meer dan twee jaar lang dicht.

In juni 2017 sloot de Colruyt-winkel in de Graystaat in Etterbeek de deuren. Het gebouw ging tegen de grond om plaats te maken voor een groter gebouw. Nu de werken af zijn, kan de winkel vanaf woensdag opnieuw open.

Met een winkeloppervlakte van 2.000 vierkante meter is de winkel een stuk ruimer dan voordien. “De versafdeling is nu drie keer groter, de gangen zijn breder en er werden veertien kassa’s geïnstalleerd”, zegt gerant Ali Canli. Dankzij de grotere winkelruimte werden 22 nieuwe medewerkers aangeworven.

Voor het nieuwe winkelgebouw ging heel wat aandacht naar de energieconsumptie. Volgens Colruyt daalt de CO2-uitstoot met negentig procent door het gebruik van een koelsysteem op propaan. De restwarmte van de koelinstallaties gaat naar de verwarming van de winkel.

'Stedelijke biodiversiteit'

Op het dak van het gebouw is er nu ook een grote stadsmoestuin. De ULB gaat er de voor- en nadelen van stadslandbouw onderzoeken, maar daarnaast zal het dak ook dienen voor geleide bezoeken en professionele opleidingen.

“Dit groendak is de ideale isolatie en vormt een echte meerwaarde voor de stedelijke biodiversiteit", aldus de uitbater. De moestuin gaat wel pas open in de lente van 2020.

Tenslotte biedt het gebouw plaats aan 37 appartementen en 158 parkeerplaatsen, waarvan twee plaatsen met laadpalen voor elektrische voertuigen. Op woensdag 11 december gaat de winkel officieel open. De avond voordien zijn bezoekers welkom vanaf 17 uur voor de feestelijke voorstelling van de nieuwe winkel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?