Staking bij garages van D'Ieteren duurt voort

© Volkswagen
| D'Ieteren Auto is op dit moment de belangrijkste verdeler van auto's in België.

De spontane staking die vorige week donderdag uitgebroken is bij de garages van de groep D'Ieteren, die de merken van de Volkswagen-groep invoert in België, duurt voort. Dat is maandagochtend vernomen van vakbondsman Jean-Paul Sellekaerts van de socialistische vakbond ABVV-MWB. Het werk werd neergelegd na een aankondiging van de directie dat ze de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers er wil terugschroeven. Bij de garages werken zowat 400 mensen.

"De situatie is maandag onveranderd. De staking gaat voort en de mensen zijn meer gemotiveerd dan ooit", aldus Sellekaerts. De vakbondsman zegt ondertussen nog geen contact gehad te hebben met de directie.

Volgens de vakbond maakte de directie in juni haar strategische visie voor de garages van de groep bekend, en werd vorige week duidelijk dat die "drastische besparingen voorziet op verworvenheden van de werknemers waarover in het verleden onderhandeld is". Volgens Sellekaerts werd het werk door de mensen vervolgens spontaan en voor onbepaalde duur neergelegd.

'Slechte timing'

"Dit plan is voor ons onbespreekbaar", aldus de vakbondsman. "Alle verworvenheden die in vijftig jaar opgebouwd zijn, worden van tafel geveegd. De werknemers moeten flink inleveren qua verloning en zouden meer moeten gaan werken. Bovendien zijn er volgens ons andere besparingsmogelijkheden binnen de huidige managementstructuur bij D'Ieteren."

De vakbond noemde de timing van de aankondiging slecht gekozen, nu de groep D'Ieteren erg goede resultaten en investeringen bekendgemaakt heeft. "Afgezien van de slecht gekozen timing, heeft deze dubbele aankondiging het effect van een stomp in de maag", aldus Sellekaerts.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?