Steeds meer koude en warme bakkers in Brussel

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
07/09/2016

Bij veel stadsbewoners bestaat de indruk dat er steeds minder bakkers zijn, maar niets is minder waar. Dat blijkt uit door BRUZZ opgevraagde cijfers van de FOD Economie.

De grootste groei situeert zich bij de koude bakkers. Hun aantal is tussen 2004 en 2015 meer dan verdubbeld, van 131 tot 270. Maar dat betekent niet dat de warme bakker verdwijnt. Er zijn nog steeds meer warme bakkers dan koude, en ook hier is de tendens stijgend. Vorig jaar telde de overheid bijvoorbeeld 302 warme bakkers in heel het hoofdstedelijk gewest. In 2004 waren dat er 228.

De cijfers lijken misschien in te gaan tegen de intuïtie. Veel bakkers die al wat langer meegaan, houden er dan ook (al dan niet vervroegd) mee op. Ofwel omdat ze geen opvolging hebben, of omdat ze moeten stoppen om gezondheidsredenen bijvoorbeeld. Tegelijk zijn er dus minstens evenveel nieuwe die het proberen. Naar het beeld van de groeiende en veranderende Brusselse bevolking zijn dat vaak Marokkaanse, Poolse of Franse bakkers.

En toch. Zelfs als we de demografische evoluties in rekening brengen, is de stijging van het aantal kleine spelers opvallend. Tegelijk is immers het aantal industriële bakkerijen toegenomen, net als het aantal supermarkten, die hun broodaanbod jaar na jaar uitbreiden. Daarbovenop heb je dan nog de vele zaken waar je terechtkan voor een snelle hap. De overheid spreekt van “eetgelegenheden met beperkte bediening”. Daar zitten veel snacks en broodjeszaken bij, net als bakkerijketens zoals Le Pain Quotidien. Het aantal dergelijke zaken vermeerderde van 920 tot 2.407.

Hoewel de consumptie van klassiek brood jaar na jaar afbrokkelt, is het aanbod van brood en aanverwante producten het voorbije decennium dus min of meer geëxplodeerd. De tijd dat je een brood enkel bij de bakker kocht, is al lang voorbij. Steeds meer plekken verkopen steeds meer soorten brood. Het blijft afwachten in welke mate er sprake is van een kentering, een tijdelijke heropleving of een mode. Met het ongeziene aanbod stelt zich ook de vraag wat een goed brood is. Een warme bakker is bijvoorbeeld niet langer per definitie ook artisanaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni