Sterke daling aantal faillissementen in Brussel

© Belga
01/06/2023

Afgelopen maand gingen er in België 893 bedrijven failliet. Dat zijn er 9,62 procent minder ten opzichte van mei vorig jaar, en die daling komt quasi volledig op het conto van Brussel.

In mei gingen 893 bedrijven op de fles in heel het land. Op een jaar tijd zijn er dat 9,62 procent minder, maar in Vlaanderen is er net sprake van een recordcijfer: van 584 bedrijven werd het faillissement uitgesproken. Dat zijn er 5,23 procent meer dan in mei 2022. De daling op Belgische schaal komt quasi volledig op het conto van de hoofdstad. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telde 104 faillissementsuitspraken, een daling met 53,4 procent.

Op de bouwnijverheid na is de horeca de grootste, nationale faillissementsleverancier met 797 faillissementen, ofwel een stijging van 16,7 procent. Opvallend is dat die stijging in Vlaanderen en Wallonië zeer uitgesproken is met stijgingen van respectievelijk 30,7 procent en 39,9 procent, terwijl het aantal in Brussel met liefst 35,2 procent is gedaald.

Volgens bedrijfsinformatieleverancier GraydonCreditSafe valt de daling in het Gewest deels te verklaren door het feit dat de sociale en fiscale administraties steeds vaker dagvaarden ter ontbinding in plaats van ter faling, in het bijzonder wanneer geen activa meer aanwezig zijn. "Het vertekent enigszins de gebruikelijke faillissementscijfers”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie , faillissement

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni