| Het 'ZUUR'-bier werd speciaal gebrouwen voor de reddingsactie.

Steunactie voor cafés nu al groot succes: bijna 200.000 euro ingezameld

Arnaud De Decker
© BRUZZ
14/02/2021

De steunactie 'Zuur', bedoeld om de Brusselse cafés te steunen, is een groot succes. De campagne ging afgelopen maandag officieel van start, en bracht al bijna 200.000 euro in het laatje. "Mensen zijn erg gehecht aan hun stamcafés."

Op 8 februari ging de reddingsactie, georganiseerd door de vzw Growfunding en in samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, van start. Amper een week later hebben 3.791 growfunders samen al 194.830 euro geschonken aan een van de 27 deelnemende cafés. Vijf cafés hebben inmiddels hun doel bereikt, en "het is slechts een kwestie van tijd vooraleer andere cafés volgen," zegt Frederik Lamote van Growfunding..

"Ik ben ontzettend verbaasd over de reactiviteit van de mensen," zegt Lamote. "Mensen hebben duidelijk nood aan perspectief. Ze zijn gehecht aan hun kroegen en koesteren de herinneringen die daaraan vasthangen. Het gaat ontzettend snel. Dat is erg positief voor de hele lokale economie."

Opmerkelijk resultaat

Cafés Au Daringman, Le Coq en Les Brasseurs, die eerder in januari de inloopfase aftrapten, hebben intussen hun doel al vlotjes bereikt. Ook voor Café Monk en Midpoint is dat het geval. "De verwachting is dat nagenoeg alle cafés in het opzet zullen slagen," aldus Lamote.

Het opmerkelijkste resultaat is op het conto van café La Réserve te schrijven, de oudste homobar in Brussel. Hoewel de inzamelactie daar slechts gisteren werd gelanceerd, heeft het café al tachtig procent van de beoogde twaalfduizend euro binnengehaald.

Mensen die een gift doen hebben, naast een 'Zuur'-biertje dat speciaal voor de gelegenheid gebrouwen is, ook recht op een reward van een van de 74 deelnemende artiesten en lokale handelaars. Het Brussels gewest voorziet de financiële steun voor die rewards, waardoor de lokale en sociale projecten alsook de handelaars dus ook steun krijgen. "Zij hebben samen al 48.127 euro ingezameld. Een ongelooflijk succes," zegt Lamote.

Wil jij jouw favoriete Brusselse café een duwtje in de rug geven? Surf dan naar www.growfunding.be/zuur, lever een bijdrage en ontvang een flesje ZUUR en een reward wanneer de cafés terug opengaan.

Bekijk hier nog eens onze reportage over de opmerkelijke steunactie voor de Brusselse cafés.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Economie , zuur , Crowdfunding , Brusselse cafés

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni