3 september 2018: eerste schooldag in Brussel
© PhotoNews | Leerkracht blijft een knelpuntberoep, zowel in lager als secundair onderwijs. Ook aan kinderverzorgers, opvoeders en lesgevers talen is een tekort (archiefbeeld)

Twaalf nieuwe beroepen op lijst van Brusselse knelpuntberoepen

© Belga - BRUZZ
26/06/2020

Het Brussels Observatorium voor Werk en Opleiding heeft vrijdag de officiële lijst van knelpuntberoepen in 2019 gepubliceerd. Nieuw op de lijst met 112 jobs zijn onder andere arts-specialist, diëtist, hoofdopvoeder, webdeveloper, verantwoordelijke callcenter of bouwvakker gespecialiseerd in renovaties. Maar ook klassiekers als leerkrachten en ingenieurs prijken nog op de lijst. Door het coronavirus zal de lijst er volgend jaar wellicht anders uitzien, vermoedt Actiris.

De 12 nieuwe knelpuntberoepen op de lijst zijn: arts-specialist, tandarts, diëtist, verpleegassistent, technicus voor productiemethoden, hoofdopvoeder, webdeveloper, verantwoordelijke callcenter, carrosserieschilder, bouwvakker gespecialiseerd in renovatie, restaurantbeheerder en kok-traiteur.

Het zijn beroepen waar afgelopen jaar een tekort aan geschikte kandidaten bestond. Werkgevers krijgen die jobs vaak moeilijk ingevuld en de redenen daarvoor zijn uiteenlopend. Het gaat dan om te weinig kandidaten, of om voldoende kandidaten die de juiste opleiding, ervaring of talenkennis missen, tot ongunstige arbeidsomstandigheden, zoals het loon of zwaar en gevaarlijk werk.

Toch zijn er ook vijf beroepen die van de lijst verdwenen en dat zijn kleuteronderwijzer, immobiliënbediende, arbeider-magazijnier, barman en conciërge. "Maar dat kan ook aan de gebruikte methodologie liggen", zegt Jan Gatz, woordvoerder van werkgelegenheidsagentschap Actiris, die daar nog geen al te sterke conclusies wil aan verbinden.

Nog voor corona

De analyse van view.brussels wordt jaarlijks uitgevoerd op het totale aantal vacatures dat Actiris ontving, ditmaal voor het jaar 2019. Ze houdt dus nog geen rekening met de wereldwijde gezondheidscrisis die in maart 2020 uitbrak.

De coronacrisis zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot minder vacatures in de horeca, evenementensector, handel en bouw, want dat zijn sectoren die zeer sterk geraakt werden. Mogelijk zullen sommige al lang bestaande knelpuntberoepen daardoor op zijn minst tijdelijk van de lijst verdwijnen.

Om het aantal knelpuntberoepen tegen te gaan en meer kans op een job te hebben, publiceert Actiris een lijst met studierichtingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie