Vakbonden besmeuren gevel van VBO in Brussel

© ABVV Brussel
| Een vakbondsmilitant scandeert voor de bekladde gevel

Aan de hoofdzetel van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) aan de Ravensteinstraat in Brussel hebben de vakbonden ACV, ACLVB en ABVV de gevel beklad met rode verf. Een duizendtal ontevreden vakbondsleden protesteren er tegen de te hoge pensioenleeftijd en het gebrek aan koopkracht. Het VBO stuurt alvast de schoonmaakfactuur naar de bonden.

De slogans die de manifestanten op hun vele spandoeken op straat tentoonspreiden zijn klaar en duidelijk. "Voor de rijken het fiscaal paradijs en voor ons de hel", "alles stijgt behalve ons salaris", "veroordeeld tot pensioen op 67 jaar" of "neen, tegen de sociale slachtpartij".

De eisen van de vakbonden zijn duidelijk: een leefbare pensioenleeftijd waarbij op 55 jaar aan eindeloopbaan kan gedacht worden, op 60 jaar het brugpensioen tot de mogelijkheden behoort en op 65 jaar echt op pensioen kan gegaan worden. Zeker voor de zware beroepen, die te vaak vergeten worden in de ogen van de bonden, moeten er oplossingen komen.

'Beloofde jobs jobs jobs zijn alleen flexi- en mini-jobs'

"We leven in 21ste eeuw en willen niet terug naar de middeleeuwen. We willen deftige werkomstandigheden en dat begint bij de werkgevers. We eisen respect voor de werknemer", zegt een ACLVB-vakbondsafgevaardigde ter plaatse op de Ravensteinstraat.

De vakbonden zijn duidelijk woest en laten dat luid horen met leuzen als "samen sterk", en ook met de nodige voetzoekers. Tussen de manifestanten zijn zichtbaar veel ouderen die vrezen voor hun pensioen, maar ook dat van hun kinderen.

"Net zoals de gele hesjes vechten wij voor sociale gerechtigheid en meer koopkracht. Zij maken de keuze voor de gezondheid van hun kinderen", stelt Estelle Ceulemans, algemeen secretaris ABVV Brussel, refererend naar de rijken en de beleidsmakers.

"Intussen worden onze jongeren uitgesloten en krijgen ze nog enkel flexi- en mini-jobs aangeboden. De jobs jobs jobs die ons beloofd zijn, zijn geen echte jobs. Ze duwen ons in de armoede", vervolgt Ceulemans.

‘We sturen de schoonmaakfactuur’

Voor de vakbonden is het nu al duidelijk dat de zaken op deze manier niet werken en de regering hen in de steek laat. "In mei zullen we de regering veranderen, want nu hebben we een regering die niet naar ons luistert", stelt een ACV-vakbondsafgevaardigde.

Terwijl het overleg tussen de delegatie van vakbondsafgevaardigden en Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, nog bezig is, laat het VBO al weten dat de factuur voor de schoonmaak van de gevel van hun gebouw naar de vakbonden zal worden opgestuurd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?