Vechtscheiding tussen winkelcentrum Docks en White Cinema

© Docks Bruxsel

Het botert niet meer tussen winkelcentrum Docks Bruxsel en bioscoop White Cinema. Het winkelcentrum wil White Cinema uitzetten omwille van achterstallige betalingen. Maar dat klopt volgens White Cinema niet. "Wij hebben wel betaald. Docks wil de infrastructuur waarin wij investeerden, overnemen zonder te betalen."

Het verhaal tussen Docks Bruxsel en White Cinema lijkt tot een einde te zijn gekomen. Dat schrijft zakenkrant L’Echo. Het winkelcentrum, dat zowat een jaar geleden overgenomen werd door een Canadees investeringsfonds, wil de bioscoop op de bovenste verdieping van het centrum uitzetten en op zoek gaan naar een 'stabielere partner'.

In november liet het investeringsfonds daarom naar eigen zeggen weten dat de overeenkomst een halt zou worden toegeroepen omwille van het uitblijven van de betalingen door White Cinema. Jaarlijks moet de bioscoop 278.000 euro neerleggen om de zalen te mogen uitbaten. Aangezien een reactie uitbleef, liet het fonds begin januari weten dat de huurovereenkomst stopgezet werd.

Lege zalen

Maar dat contesteert White Cinema. "Toegegeven, er waren vertragingen in de betalingen," zegt Jérôme De Bethune, manager bij White Cinema, aan BRUZZ. "Maar het totale, verschuldigde bedrag werd betaald." Volgens De Bethune wil Docks op deze manier profiteren van de investeringen die White Cinema deed in de infrastructuur van de cinemazalen.

"We investeerden daar meer dan zeven miljoen euro," aldus De Bethune. "Door te beweren dat wij niet betaalden, proberen ze de infrastructuur kosteloos over te nemen."

Maar zelf wil de bioscoop de overeenkomst ook liefst verbreken. De reden daarvoor ligt volgens White Cinema bij het gebrek aan bezoekers in het winkelcomplex. De bioscoop vindt misleid te zijn door het winkelproject dat zogezegd “een massa volk zou aantrekken.”

“Het werd echter heel snel duidelijk dat de gangen leeg bleven en de parkings verlaten,” zegt Julie De Bonnet, advocate van White Cinema, aan L’Echo. “Het winkelcentrum beantwoordt niet aan de verwachtingen.”

Daardoor heeft de bioscoop het naar eigen zeggen moeilijk om winstgevend te zijn. Volgens de advocate van de bioscoop oefent het investeringsfonds financiële druk uit om White Cinema buiten te krijgen.

docksbruxsel_winkelcentrum_8.jpg
© Yana Pannecoucke / Bruzz
| "Te weinig bezoekers in Docks," vindt White Cinema

Rechtszaak

Dorothée Vermeiren, advocate voor Docks, benadrukt echter dat de betalingsachterstand in januari - wanneer Docks de overeenkomst stopzette - meer dan een half miljoen euro bedroeg. "Tot eind vorig jaar heeft mijn cliënt pogingen gedaan om tot een oplossing te komen, maar die bleef uit. Vandaar de beslissing," zegt Vermeiren aan BRUZZ.

Voorlopig vertrekt de bioscoop echter nog niet uit het winkelcomplex. “Momenteel is de situatie onduidelijk,” klinkt het bij Docks. “White Cinema wil zelf ook de overeenkomst verbreken, maar weigert het gebouw te verlaten,” aldus Vermeiren.

Op donderdag verschenen beide partijen daarom voor het tribunaal van de Franstalige Ondernemingsrechtbank van Brussel. Daar verzocht White Cinema de aandeelhouders van Docks zich niet langer te gedragen alsof de overeenkomst tussen de partijen al ontbonden was.

Ook vroeg White Cinema om een verlaging van de jaarlijkse vergoeding zolang de rechtszaak lopende is.

Docks van zijn kant wil dat de bioscoop het winkelcentrum verlaat. “Als ze wilden blijven, hadden ze maar moeten betalen,” klinkt het. Over een maand zal justitie over de voorlopige maatregelen beslissen. Het proces zal niet vóór het eerste semester van 2020 gepleit worden.

Aanvulling: In een eerdere versie van dit artikel werd de reactie van White Cinema, waarin zij vermelden de betalingen uitgevoerd te hebben, niet opgenomen.

Docks Bruxsel

In dit dossier vind je alles over het shoppingcentrum Docks Bruxsel, dat in november 2016 na een lange juridische strijd opende aan de Van Praetbrug in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?