Verzoeningsvergadering tussen piloten en directie van start

© Pilots of Swiss / Flickr
| De piloten willen dat er vooruitgang wordt geboekt op een reeks dossiers, zoals vliegtijden en de pensioenen. Ook eisen ze meer loon.

De verzoeningsvergadering tussen piloten en directie bij Brussels Airlines is maandagochtend omstreeks 09.15 uur van start gegaan. Heel wat stakende piloten hebben voor het gebouw van de luchtvaartmaatschappij postgevat om uiting te geven aan hun ongenoegen over de voorstellen die de directie tot dusver gedaan heeft. De directie wil tijdens de verzoeningsvergadering een nieuw voorstel voorleggen aan de vakbondsafgevaardigden.

Door de staking van de piloten is maandag drie kwart van de vluchten van Brussels Airlines geschrapt. De piloten beslisten om maandag en woensdag het werk neer te leggen, na een maandenlang conflict met de directie over onder meer pensioenen, lonen en de balans tussen werk en privé.

De directie deed een voorstel, met onder meer drie procent meer vergoeding in de vorm van een zogenaamd cafetariaplan en zes extra verlofdagen voor zestigplussers, maar dat wezen de bonden af. Ook de integratie van Brussels Airlines in Eurowings, de lowcosttak van het Duitse Lufthansa, speelt een rol in het conflict.

Volgens Paul Buekenhout van de christelijke bediendebond LBC-NVK moet de moedermaatschappij "met een duidelijk plan voor Brussels Airlines komen". Lufthansa liet vorige week donderdag weten "zeer bezorgd" te zijn om de staking bij Brussels Airlines.

De staking is nog maar de tweede in de zestienjarige geschiedenis van de Belgische luchtvaartmaatschappij. In 2013 staakten de piloten al eens een dag.

Bij Brussels Airlines werken ongeveer vijfhonderd piloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?