Villa te koop

De impact van een Brexit op de vastgoedprijzen in de hoofdstad zal vooral in de hogere prijsklassen voelbaar zijn, zegt vastgoedexpert Ivan Van de Cloot. “Maar alles hangt af van hoe revanchistisch de Europese Unie met de Britten aan tafel gaat zitten.”

Dat een vertrek van de Britten uit de EU gevolgen zal hebben voor de Europese economie staat buiten kijf. Hoe groot deze impact zal zijn, en of die positief dan wel negatief is, valt evenwel moeilijk te becijferen.

Toch verwacht vastgoedexpert Ivan Van de Cloot van denktank Itinera dat de vastgoedmarkt in Brussel zal lijden onder een Brexit. “Britten hebben nu gemakkelijk toegang tot de woningmarkt in de hoofdstad”, zegt hij. “Deze zal nu eenmaal veranderen bij een Brexit: er zullen nieuwe ‘grenzen’ opduiken, met als gevolg dat de transactiekosten ook hoger zullen liggen. Britten zullen dus terughoudender zijn om geld te investeren in Brussel.”

Duurste segmenten
Daartegenover staat dat de Britten een belangrijke bron van kapitaal zijn. Volgens de laatste cijfers van het Brussels Instituut voor de Statistiek en Analyse, leefden in 2014 liefst 8.583 Britten in onze hoofdstad, van wie een groot deel in de hogere inkomensklassen valt.

“Vooral in de duurste segmenten van de woningmarkt, die van de luxueuze appartementen en de villa’s met tuin in de periferie van het gewest, zal bijgevolg een negatieve druk op de prijzen kunnen ontstaan”, zegt de vastgoedexpert. “Maar dé Brusselse woningmarkt zal niet lijden onder een Brexit.”

Revanche
Van de Cloot stelt dat, in een breder economisch perspectief, de gevolgen grotendeels zullen afhangen van hoe de EU zich zal gedragen in de onderhandelingen nadien.

“Europa kan het de Britten moeilijk maken als revanche op hun afvallige gedrag”, zegt hij. “Het is ook mogelijk dat de EU een voorbeeld wil stellen om andere twijfelende lidstaten, zoals Tsjechië en Nederland, niet op verkeerde gedachten te brengen. In dat geval zal de economie een langdurig negatief effect ondervinden. Maar als iedereen het hoofd koel houdt, dan zal er binnen enkele jaren amper nog sprake zijn van een negatieve invloed.”

Brexit

In 2016 stemden de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten. Die uitstap werd al snel bekend als de 'brexit', de Britse exit, die zal plaatsvinden op 31 januari 2020.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Brexit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni