| Simulatiebeeld van de voedingshal met sociale insteek.

Voedingshal in Sint-Gillis komt dichterbij

KH
© BRUZZ
07/02/2022

Een grote leegstaande industriële ruimte nabij het Bethlehemplein wordt de volgende jaren omgevormd tot een voedingspool met productieruimtes, een sociale winkel, een buurtkeuken en studentenwoningen.

Wellicht ken je de Tricoterie al in laag Sint-Gillis, het cultuur- en evenementencentrum vlakbij het Bethlehemplein. Meteen rechts daarvan staat nu al lange jaren een grote ruimte in het binnenblok. Het pand van 2.400 vierkante meter diende voor het in onbruik raakte onder meer als parking.

Van die monumentale ruimte met een knap dakgebinte maakt de gemeente Sint-Gillis nu een stedelijk centrum dat op voeding is gericht.

Sociale supermarkt

Het meest in het oog springt daarbij de voedingshal die op het bovenste niveau komt. Dat wordt een soort sociale supermarkt met een focus op gezonde en duurzame voeding, die voor iedereen toegankelijk zal zijn. Hoe het sociale aspect geïntegreerd wordt, is nog geen uitgemaakte zaak.

Op hetzelfde niveau als de winkel komt verder een buurtkeuken en een polyvalente ruimte.

Schepen Willem Stevens over het project

Een simulatiebeeld van een huis in Sint-Gillis, waar een cohousing in komt

| Vooraanzicht van het huis met een cohousing voor studenten. Rechts de doorgang naar de voedingshal en productieruimtes.

Onder de verkoopruimte is er dan weer plaats voor vier productieruimtes voor beginnende voedingsbedrijven. In de huidige betonnen vloer wordt een grote opening gemaakt om het daglicht via het dak ook naar beneden te brengen. De ruimtes passen in de ambitie van de gemeente om ook productiefuncties in het stadscentrum te behouden. V+ tekent voor het ontwerp.

De ruimtes worden beheerd in samenwerking met het bedrijvencentrum 'Village partenaire' dat zich vlakbij bevindt.

Het statige woonhuis met erker vooraan wordt gerenoveerd en omgevormd tot een cohousing voor acht studenten. “Zo kunnen we meer originele elementen van het waardevolle huis bewaren,” legt schepen voor wijk- en stadscontracten Willem Stevens (One.brussels-Vooruit) uit. Hij stelde het project maandag voor met zijn collega van Economische Ontwikkeling Francesco Iammarino (Ecolo). Die laatste benadrukt dat de voedingshal zich tot alle bevolkingslagen zal richten en niet enkel op de gebruikelijke biokopers.

Opening 2025

Het project, dat de werktitel ‘De Hal – La Halle’ draagt, past in het kader van een Stadsvernieuwingcontract, waarvoor het Gewest 3 miljoen euro uittrekt. De totale kostprijs bedraagt 5.5 miljoen euro.

De gemeente dient nu de bouwaanvraag in en hoopt met de werken te starten in 2023. Wellicht kan het project dan in 2025 ingehuldigd worden.

hal3.jpg

| Opening en trap naar de productieruimtes op de laagste verdieping.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Economie, voedingshal, Willem Stevens, Francesco Iammarino, V+, productieve stad, voeding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni