Voka: 'Veiligheidsraad moet werken aan noodplannen voor tweede golf'

© Hans Maertens via Twitter

Het werk van de expertengroep GEES en de Nationale Veiligheidsraad is niet af. Dat zegt werkgeversorganisatie Voka woensdag in een reactie op de laatste Nationale Veiligheidsraad voor de zomer. "Er zijn nu al heropflakkeringen van het virus in Duitsland en tweede golven in Iran en Zuid-Korea. We moeten nu de komende weken scenario's en maatregelen voorbereiden en communiceren voor een mogelijke tweede besmettingsgolf, zodat we een nieuwe algemene lockdown kunnen vermijden. Een op de vier bedrijven overleeft een tweede lockdown immers niet", waarschuwt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag opnieuw tot een aantal versoepelingen voor de winkels, de vrijetijd-, cultuur- en evenementensector. "Voor sectoren die nog niet of slechts gedeeltelijk konden opstarten, is er nu eindelijk perspectief en kan het lange en moeizame herstel beginnen. Voor een aantal blijven er evenwel ernstige beperkingen", aldus Voka, dat zich wel verheugd toont dat er nu al duidelijkheid komt over de heropening van de scholen op 1 september.

Maar de GEES en de Nationale Veiligheidsraad mogen voor Voka nog niet op vakantie vertrekken. Voor het Vlaams netwerk van ondernemingen moet "meteen werk gemaakt worden van noodplannen in geval van een tweede besmettingsgolf door het coronavirus". "Daarvoor kan de GEES putten uit de remedies van zowel ons eigen land als andere landen", klinkt het. "We weten nu beter wat er op ons afkomt dan vier maanden geleden", zegt Maertens.

"We hebben geleerd wat werkt en wat niet. Tref nu al voorbereidingen en vermijd dat er bij een tweede uitbraak opnieuw plotse en te drastische maatregelen genomen worden die onze economie en onze samenleving volledig ontwrichten." De aanpak van een tweede besmettingsgolf moet volgens Voka ook duidelijk gecommuniceerd worden aan de burgers en de bedrijven, "zodat ze weten waar ze aan toe zijn en ze zich daar ook op kunnen voorbereiden".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?