Voka wil ‘abces van de Brusselse werkloosheid wegsnijden’

© PhotoNews
| Brusselse bedrijven moeten samenwerken met Actiris om opleidingen te voorzien.

Er moeten 50.000 Brusselaars meer aan de slag en we moeten nog meer investeren in het Nederlandstalig onderwijs. Dat zegt Voka Brussel op haar nieuwjaarsreceptie.

Een betere mobiliteit in Brussel, of meer aantrekkingskracht voor internationale bedrijven, het zijn de klassieke eisen van Voka Metropolitan, de Brusselse afdeling van de Vlaamse werkgeversorganisatie.

Dit jaar haalt voorzitter Kris Cloots ook de Brusselse werkloosheid aan in zijn nieuwjaarsspeech. Brussel en Vlaanderen moeten beter samenwerken om het aandeel werkzoekenden terug te dringen tot onder de 10 procent. “We willen het abces van de Brusselse werkloosheid wegsnijden en zijn overtuigd dat dit ook kan.”

Voka wil op 5 jaar tijd 50.000 Brusselaars aan het werk krijgen, door een betere samenwerking tussen arbeidsbemiddelaars VDAB in Vlaanderen en Actiris in Brussel. Die onderhandelen al, maar het moet vooruit gaan, zegt Voka. Daarnaast moet het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijven groeien door bijkomende investeringen.

Niet doemdenken

“Er is nu een gigantische mismatch in Brussel. 20 procent van de jongeren verlaat de school zonder diploma. Maar de Brusselse bedrijven zoeken vooral hoogopgeleide profielen. In Vlaanderen is er dan weer een tekort aan lager opgeleide werkkrachten. Dit is een win-win tussen Vlaanderen en Brussel,” zegt Jan Van Doren, woordvoerder van Voka Metropolitan.

De eisen zijn vooral gericht aan de politiek, die zeker ambitieuzer mag zijn. Welke inspanningen mogen we van de Brusselse bedrijven verwachten? “De bedrijven moeten vooral goede afspraken maken met de overheidsagentschappen zoals Actiris, en opleidingen verzorgen voor werkzoekenden,” klinkt het.

“We willen niet doemdenken over Brussel. We zien al veel dingen de goede richting uitgaan. Maar we moeten ervoor blijven gaan, en vragen aan de volgende regeringen om kordate resultaten neer te zetten,” besluit Van Doren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?