Voortaan gemengde onderzoeksteams tegen sociale fraude

Fraude aangifte

Voortaan kunnen gemengde onderzoeksteams worden opgericht om sociale fraude te onderzoeken, zoals sociale dumping, zwartwerk en georganiseerde faillissementen. De federale politie, de procureurs-generaal en de sociale inspectiediensten hebben daarover dinsdag een langverwacht kaderakkoord gesloten, schrijft De Tijd woensdag.

De afgelopen drie jaar onderzochten speurders van de federale politie meer dan 300 dossiers van sociale fraude. Slechts in iets meer dan de helft van de dossiers was er een nauwe samenwerking met de sociale inspectiediensten. Bij de politie zijn nog maar weinig structurele teams die de sociale fraude aanpakken.

Voortaan wordt in elk arrondissement voor elk dossier eerst een onderzoeksplan opgesteld en zullen de arbeidsauditeurs en de bevoegde inspectiediensten zich kunnen engageren. Met evaluaties achteraf, wat een gigantische boost zal geven, luidt het. De nieuwe aanpak moet er ook toe leiden dat justitie en politie meer illegale vermogens in beslag kunnen nemen. Verschillende federale ministers, zoals Koen Geens (CD&V) en Philippe De Backer (Open Vld), zijn lovend over het akkoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?