Voortaan ook ambtenaren bij Gewest zonder klassiek diploma

© Fadila Laanan
Updated: 05-04-2018 - 17:43

Sinds april werft Ambtenarenzaken in Brussel ook mensen aan die geen klassiek secundair diploma op zak hebben. Het is een maatregel van bevoegd staatssecretaris Fadila Laanan (PS). “Zo kunnen we meer laaggeschoolde werkzoekenden aantrekken voor kwalitatieve banen.” Bij de VGC werd dit al langer toegepast, laat het kabinet-Debaets weten.

Tot voor kort waren posten van niveau C bij Ambtenarenzaken alleen toegankelijk voor kandidaten met klassieke schooldiploma’s. Zij die pas later een diploma haalden of een specifieke opleiding volgden, waren uitgesloten.

Tot nu. Voortaan worden bij selecties voor een functie van niveau C ook kandidaten toegelaten met een getuigschrift van bijvoorbeeld Actiris, een vaardigheidsbewijs van een officiële instantie, of een certificaat van Opleiding KMO’s.

“Dit laat ons toe meer laaggeschoolde werkzoekenden aan te trekken voor kwalitatieve banen, die geen geldig diploma bezitten of die een ‘atypisch’ parcours hebben gevolgd,” aldus Laanan. “We willen daarmee ook de toegang van de Brusselaars tot het openbaar ambt aanmoedigen.”

Debaets: 'Al toegepast sinds begin legislatuur'

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) laat weten dat dit al kan sinds het begin van de legislatuur. "Iedereen zonder het geschikte diploma kan zich kandidaat stellen voor verschillende functies binnen alle niveaus van de de VGC-administratie (A, B en C)", zegt Debaets aan BRUZZ. Ze voegt daar wel aan toe dat voor bepaalde functies als architect en veiligheidscoördinator er wel specifieke diploma's noodzakelijk blijven.

De kandidaten worden bij hun sollicitatie onderworpen aan een EVC-proef of capaciteitstest, waarbij wordt gekeken naar de kennis van een persoon. In de zomer worden er nog twee EVC-momenten ingelast, waarna het systeem in het najaar wordt geëvalueerd en verbeterd. Dat moet de aanwervingsprocedures in 2019 nog vlotter laten verlopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?